Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov pečat

Osobe godine su Papa Franjo i Benedikt XVI.

pečat
27.03.2014.
u 23:00

Izabrane su osobe koje su u protekloj godini apsolutno ostavile najviše traga u svijetu, a svojim porukama na poseban način i u BiH.

Papa Franjo i papa Benedikt XVI. su Osobe godine koje su obilježile 2013. Odlukom Ocjenjivačkog suda Večernjakova pečata u četvrtak su u prepunoj Kosači u Mostaru na poseban i svečan način dvojica papa proglašena Osobama godine. Cijela dvorana bila je na nogama nakon što je Jozo Pavković, glavni urednik i direktor Večernjeg lista BiH, pročitao odluku. Svi ovogodišnji laureati na pozornici s velikim poštovanjem i radošću su pozdravili proglašenje Osoba godine.

Obrazloženje odluke

Ocjenjivački sud izabrao je osobe koje su u protekloj godini apsolutno ostavile najviše traga u svijetu, a svojim porukama na poseban način i u Bosni i Hercegovini.

Foto: VLm

Odreknuće pape Benedikta XVI. i dolazak pape Franje događaji su koji su obilježili proteklu godinu. I BiH se divi dvojici papa, veličini kojoj je pokazao papa Benedikt XVI. i povIjesnom trenutku kada je objavio odluku da prepušta mjesto Pape nekom drugom. S druge strane, izbor “narodnog pape” Franje svijet je dočeo raširenih ruku. Njegove neobične i neuniverzalne geste dirnule su mnoge diljem svijeta, a na poseban način BiH. Vatikan je uvijek bio uz narode Bosne i Hercegovine i davao potporu miru i suživotu. Dugogodišnja prijateljska potpora BiH i na ovaj način je prepoznata.

Prvi put je na Večernjakovu pečatu Osobom godine proglašena osoba iz svijeta, i to zbog važnosti trenutka i prvenstveno u znak zahvalnosti Svetoj Stolici za sve ono što je za BiH učinila. Ovaj povijesni trenutak ostavit će Pečat u BiH i kroz ovu nagradu, navodi se u odluci Ocjenjivačkog suda. Odluku da se dvojica papa proglase Osobama godine dočekana je sinoć u dvorani Kosače velikim pljeskom. Ovacije su se čule dugo nakon što je odluka priopćena. Na velikom ekranu se prikazao film s prigode darivanja Pečata dvojici papa koji je cijela dvorana s pozornošću gledala. Pečat za Osobu godine papi Franji u Vatikanu je darovao Jozo Pavković, direktor Večernjakova pečata i glavni urednik Večernjeg lista BiH. Na posebnoj prigodi Svetom Ocu predan je Pečat. Papa Franjo je pročitao pločicu na kojoj piše: “Osoba godine po izboru Večenjakova pečata. Osmjehnuo se. Primio ga s velikom zahvalnošću.

- Papa je pročitao naše obrazloženje. Vidio je da je Pečat stigao iz Bosne i Hercegovine. Srdačno rukovanje i darivanje Pečata papi Franji je jedna od slika koju ću dugo nositi u sjećanju”, kazao je Pavković nakon svečanog prijema u Vatikanu.

Svečan je trenutak bio i večeras u Mostaru. Papinom izaslaniku, apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini Luigiju Pezzutu generalni direktor BHRT-a Muhamed Bakarević je uručio repliku priznanja i Pečat koji je dodijeljen Svetoj Stolici. Replika će se čuvati u apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu, a svi originali u Vatikanu. Nuncij Pezzuto obratio se sinoć prigodnim riječima zahvale.

Zahvala uime papa

Kao i papi Franji Večernjakov pečat uručen je i papi Benediktu XVI. Predaji Pečata za papu Benedikta XVI. nazočili su Ivan Tolj, predstavnik Styrije, Mario Vrgoč, predsjednik Uprave Večernjeg lista, Jozo Pavković, direktor Večernjakova pečata i gl. urednik Večernjeg lista BiH, Valentina Rupčić, zamjenica gl. urednika Večernjeg lista BiH, te novinar Silvije Tomašević. Pečat je uime pape Benedikta XVI. primio Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice. Uručeno je i posebno priznanje Svetoj Stolici za dugogodišnju podršku BiH.

Foto: VLm

- Ove godine Večernjakov pečat dodjeljujemo dvojici papa, te Vatikanu, osobito u ulozi širenja mira - kazao je Jozo Pavković prilikom obrazloženja nagrade državnom tajniku Vatikana Pietru Parolinu.

- Zahvaljujem na nagradi i Vatikan čini ono što može za mir i suradnju između tri konstitutivna naroda. Zahvaljujem uime obojice papa i nadam se da ćete Pečat predati papi Franji te da će kazati koju riječ za Bosnu i Hercegovinu, kazao je kardinal Parolin na susretu u Vatikanu. Večernjakov pečat “Osoba godine”, papa Franjo.

Svetom Ocu papi Franji koji hrabro i s ljubavlju diže glas i očinski se postavlja prema onima koji su poniženi, siromašni i zaboravljeni u nastojanju uspostavljanja pravednijeg društva, pročitao je državni tajnik obrazloženje s plakete za papu Franju.

- Ekselencijo, ovo je Pečat za Svetu stolicu..., u obliku bosanskog stećka… Tu je i maslinova grančica i stari simboli iz bosanskohercegovačkog srednjovjekovlja, obrazložili su Tolj i Pavković.

- Večernji list BiH dodjeljuje Pečat Svetoj Stolici za iskazanu pomoć u izgradnji povjerenja i pomirenja između naroda i religija u BiH i kao izraz zahvalnosti za stalnu brigu koju iskazuje prema BiH i svim njenim građanima, s velikom pozornošću je Parolin pročitao drugu plaketu.

Poruke iz Mostara

- Večernjakov pečat “Osoba godine”, papa Benedikt XVI. Svetom Ocu papi u miru Benediktu XVI. koji je pokazao zadivljuću veličinu odreknućem od papinstva kojim je Crkvi, koju toliko voli, dao novi poticaj u promicanju evanđeoskih vrednota, a svoje vjerno služenje nastavio kao “papa u miru”.

Foto: VLm

- A ovo ćemo dati papi Benediktu i objasnit ćemo mu ovu malu svečanost i značaj ovoga… Hvala, hvala Vam, kazao je kardinal Parolin primajući Pečat za papu Benedikta XVI.

- Želja nam je bila da ove godine pošaljemo pozitivne poruke. I vi ste poslali poruku mira i nadamo se da ćete iduće godine doći u Mostar i nazočiti našoj manifestaciji, kazao je Pavković.

- Bilo bi mi drago doći, nadam se da ću moći prihvatiti taj poziv. Ostanimo ujedinjeni u duhu i u zajedničkom vjerovanju. Mi govorimo naše projekte, a Gospodin odlučuje, kazao je na kraju kardinal Parolin primajući Pečat za papu Benedikta XVI. i Svetu Stolicu. Događaj iz Mostara, proglašenje pape Franje i Benedikta XVI. Osobama godine vijest je koja se prenijela u regiji i šire. Mnoge agencije su objavile poruke poslane iz Mostara. BiH je večeras kroz Pečat uistinu bila središte Europe.

>>Vatikan preko Večernjeg lista šalje poruku mira u BiH

>>Dobri ljudi i pozitivne vijesti su oko nas, ali kako se njima “zaraziti”

Komentara 2

Avatar Nikad robom
Nikad robom
07:49 28.03.2014.

papa je sigurno presretan što je dobio ovako važno i cijenjeno priznanje... još da mu dodijelimo i porina - sreći nema kraja...

Avatar Don_Genaro_Flores
Don_Genaro_Flores
09:54 28.03.2014.

ha ha ha , naravno , naravno , tko drugi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije