Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okupila 15 agencija

HGK osnovala Zajednicu agencija za zapošljavanje: 'Jedan od najvažnijih izazova je pitanje radne snage'

Zagreb: Strani radnici čekaju u redu ispred Službe za državljanstvo i statusna pitanja stranaca
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
11.12.2023.
u 17:28

Zadaće Zajednice su stranim radnicima osigurati kvalitetan smještaj i hranu, osigurati pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju te ih zaštiti od diskriminacije kao i integrirati ih u društvo

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) danas je osnovana Zajednica agencija za zapošljavanje kojoj su zadaće stranim radnicima osigurati kvalitetan smještaj i hranu, osigurati pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju te ih zaštiti od diskriminacije kao i integrirati ih u društvo. Zajednica je za početak okupila 15 agencija koje će sistematizirati prijedloge za bolje uređenje ovog tržišta, piše HGK. 

- U Hrvatskoj je trenutačno najmanje 150 tisuća stranih radnika dok se stvarne potrebe kreću između 180 tisuća i 200 tisuća. Očekujemo da će se i u idućoj godini taj trend nastaviti. Jedan od najvažnijih izazova s kojima se susreće hrvatsko gospodarstvo je pitanje radne snage. Gotovo da nema sektora koji se ne suočava s nedostatkom radne snage. HGK već poduzima niz aktivnosti u olakšavanju problema s kojima se članice susreću u potrazi za kvalitetnim radnicima - rekao je savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher. Istaknuo je i da je Hrvatska mora uložiti velik trud u pozicioniranje na tržištima s kojih radnici dolaze. 

VEZANI ČLANCI:

Iz tog su razloga HGK, Ministarstvo rada i Hrvatski zavod za zapošljavanje inicirali projekt predstavljanja Hrvatske na potencijalnim tržištima radne snage. "Cilj je pronaći i zadržati kvalificirane radnike, ali i predstaviti se kao zemlja koja nudi visoku kvalitetu života i sigurnost, a to je jedan od zadataka novoosnovane Zajednice agencija za zapošljavanja", izjavila je glavna tajnica HGK Marina Rožić. Hrvatska se suočava s demografskim izazovima i odljevom radne snage, a ekonomski rast i razvoj nekih sektora stvorili su dodatnu potražnju koju domaća radna snaga ne može zadovoljiti.

Strani radnici zato su ključni za održavanje rasta i konkurentnosti. Graditeljstvo, na primjer, još uvijek ima značajne potrebe za radnicima zbog povećanih investicija u infrastrukturu i obnovu, ali i novih investicija u stanogradnji i logistici. Također, industrija, logistika i trgovina su gospodarski sektori koji trenutno pokazuju veliku potrebu za stranim radnom snagom. "Kako važnost stranih radnika za gospodarstvo raste, tako raste i važnost tržišta agencija za zapošljavanje, pogotovo strane radne snage.

Budući da je to relativna novost kod nas, jasno je da je potrebno dodatno urediti status agencija i uvesti kontrole. Osim nelojalne konkurencije, suočeni smo s nedovoljno agilnom administracijom i još uvijek neujednačenim procesima",  izjavio je predsjednik Zajednice Marko Pekčec. Dodao je i da je dio problema u niskoj retenciji radnika, kojih dio jednom kada uđe u Hrvatsku, bez problema odabire druge države članice, bilo zbog boljih financijskih uvjeta, bilo zbog drugih statusnih prednosti koje nude, što je omogućila sloboda kretanja radne snage unutar EU i ulazak RH u Schengen.

Očekuje se da će se ta tendencija smanjiti sa stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o strancima. Planira se produživanje valjanosti radne dozvole s jedne na tri godine te olakšanje promjene zanimanja kod istog poslodavca kao i promjena poslodavca u istom zanimanju unutar važeće dozvole za boravak i rad – rečeno je na osnivačkoj sjednici Zajednice agencija za zapošljavanje.

VIDEO Drama kod Rijeke: 'Javili su strojovođi da iskače i spašava živu glavu'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije