Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranka strogog centra

Osnovana Hrvatska stranka svih kajkavaca: 'Narod bez jezika je kao hrast bez korijena'

nedjeljko babić
Foto: Facebook
07.03.2016.
u 20:04

– Cilj nam je i očuvanje povijesti, kulture i dragog nam kaja jer je narod bez jezika kao hrast bez korijena. I najjači će se srušiti ako mu korijen istrune – naglasio je predsjednik stranke Nedjeljko Babić

Hrvatska stranka svih kajkavaca (HSSK) nova je stranka na hrvatskoj političkoj sceni, ima oko devet tisuća članova,  potvrdio je za Hinu prvi predsjednik te stranke Nedjeljko Babić iz Klanjca koji je istaknuo da je riječ o stranci strogog centra  koja na političkoj sceni ne želi biti "nečiji priljepak".

Stranka je osnivačku skupštinu s izaslanicima iz 11 kajkavskih županija i dijaspore održala prošle subote u Planinarskome domu "Glavica" na Medvednici, a taj je dan, kako je za Hinu rekao Babić, povijesni dan za sve kajkavce u domovini i iseljenoj Hrvatskoj. Kao glavne strateške ciljeve stranke istaknuo je udruživanje svih kajkavaca i onih koji se tako osjećaju, od Međimurja do Gorskog kotara, Prigorja, Podravine, Pokuplja, Karlovca i Zagorja, od Krapine do Pitomače, od Samobora do Kutine, preko Varaždina, Zagreba i Zagrebačke županije.

– Cilj nam je i očuvanje povijesti, kulture i dragog nam kaja jer je narod bez jezika kao hrast bez korijena. I najjači će se srušiti ako mu korijen istrune. Nezaobilazan cilj je i njegovanje tradicije i osobnosti kajkavaca te osiguranje više razine kvalitete života za svakog pojedinca – izjavio je za Babić te dodao da je HSSK stranka strogog centra na strani malog čovjeka.

 – Tko ne poštuje naš kaj, ne poštuje ni nas. Bez poštovanja nema uvažavanja. Pojedinac ne može ništa. Zajedno možemo sve – istaknuo je Babić. 

Za Babićeva zamjenika izabran je Mirko Šivalec, a potpredsjednici su Mirjana Kolarek-Karakaš, Darko Buklec, Miljenko Hrenek, Željko Kristović i Robert Javorić. Prije subotnje skupštine, po Babićevim riječima, tijekom petomjesečnog rada na terenu stranka je dobila gotovo 9000 članova.

– Snaga stranke je u njezinu brojnom članstvu. U ovom trenutku brojka od gotovo 9000 članova te organizacije ili povjerenici u 213 mjesnih odbora, gradskih četvrti, općina i gradova govori da smo već sada respektabilna politička organizacija. No, naš je cilj da u konačnici dođemo do brojke između 40 i 50 tisuća članova – rekao je u Babić i ponovio da je HSSK stranka strogog centra i da na političkoj sceni ne želi biti "nečiji priljepak".

 – Ako netko želi suradnju s nama, morat će doći do nas i zatražiti je. Nije nam cilj da budemo nečiji priljepak, to jest četvrti, peti ili šesti koalicijski partner – zaključio je Babić.

>>Slavonijom se orilo 'Kajkavci smo ljudi pravi, kaj nam pak moreju'

>>Kajkavci skupa kreću u borbu za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Komentara 31

DO
doktorica
20:10 07.03.2016.

naprijed naš lijepi i dragi kaj!

IV
ivanhoe1980
20:24 07.03.2016.

Činjenica je da se najbolje osjećam i "doma sam" sa ljudima koji govore kajkavski.Mrzim, ali zaista mrzim kad se netko srami svog jezika ili sela/mjest iz kojeg je ponikao.Nažalost takvih kompleksaša je danas sve više i više. Navek nek namm živi dragi naš kaj!

FU
furest
20:17 07.03.2016.

nisam kajkavac ali je cinjenjica da u Hrvatskoj vecina kod kuce se sluzi kajkavskim ili cakavskim i taj jezik je zapostavljen onda kada se htjelo pribliziti srbskom n. nadam se da ce se hrvatski vratiti svojim korijenima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije