Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osnovana Hrvatska stranka svih kajkavaca: 'Narod bez jezika je kao hrast bez korijena'

– Cilj nam je i očuvanje povijesti, kulture i dragog nam kaja jer je narod bez jezika kao hrast bez korijena. I najjači će se srušiti ako mu korijen istrune – naglasio je predsjednik stranke Nedjeljko Babić
07. ožujka 2016. u 20:04 31 komentara 3022 prikaza
nedjeljko babić
Foto: Facebook

Hrvatska stranka svih kajkavaca (HSSK) nova je stranka na hrvatskoj političkoj sceni, ima oko devet tisuća članova,  potvrdio je za Hinu prvi predsjednik te stranke Nedjeljko Babić iz Klanjca koji je istaknuo da je riječ o stranci strogog centra  koja na političkoj sceni ne želi biti "nečiji priljepak".

Stranka je osnivačku skupštinu s izaslanicima iz 11 kajkavskih županija i dijaspore održala prošle subote u Planinarskome domu "Glavica" na Medvednici, a taj je dan, kako je za Hinu rekao Babić, povijesni dan za sve kajkavce u domovini i iseljenoj Hrvatskoj. Kao glavne strateške ciljeve stranke istaknuo je udruživanje svih kajkavaca i onih koji se tako osjećaju, od Međimurja do Gorskog kotara, Prigorja, Podravine, Pokuplja, Karlovca i Zagorja, od Krapine do Pitomače, od Samobora do Kutine, preko Varaždina, Zagreba i Zagrebačke županije.

– Cilj nam je i očuvanje povijesti, kulture i dragog nam kaja jer je narod bez jezika kao hrast bez korijena. I najjači će se srušiti ako mu korijen istrune. Nezaobilazan cilj je i njegovanje tradicije i osobnosti kajkavaca te osiguranje više razine kvalitete života za svakog pojedinca – izjavio je za Babić te dodao da je HSSK stranka strogog centra na strani malog čovjeka.

 – Tko ne poštuje naš kaj, ne poštuje ni nas. Bez poštovanja nema uvažavanja. Pojedinac ne može ništa. Zajedno možemo sve – istaknuo je Babić. 

Za Babićeva zamjenika izabran je Mirko Šivalec, a potpredsjednici su Mirjana Kolarek-Karakaš, Darko Buklec, Miljenko Hrenek, Željko Kristović i Robert Javorić. Prije subotnje skupštine, po Babićevim riječima, tijekom petomjesečnog rada na terenu stranka je dobila gotovo 9000 članova.

– Snaga stranke je u njezinu brojnom članstvu. U ovom trenutku brojka od gotovo 9000 članova te organizacije ili povjerenici u 213 mjesnih odbora, gradskih četvrti, općina i gradova govori da smo već sada respektabilna politička organizacija. No, naš je cilj da u konačnici dođemo do brojke između 40 i 50 tisuća članova – rekao je u Babić i ponovio da je HSSK stranka strogog centra i da na političkoj sceni ne želi biti "nečiji priljepak".

 – Ako netko želi suradnju s nama, morat će doći do nas i zatražiti je. Nije nam cilj da budemo nečiji priljepak, to jest četvrti, peti ili šesti koalicijski partner – zaključio je Babić.

>>Slavonijom se orilo 'Kajkavci smo ljudi pravi, kaj nam pak moreju'

>>Kajkavci skupa kreću u borbu za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • doktorica:

    naprijed naš lijepi i dragi kaj!

  • ivanhoe1980:

    Činjenica je da se najbolje osjećam i "doma sam" sa ljudima koji govore kajkavski.Mrzim, ali zaista mrzim kad se netko srami svog jezika ili sela/mjest iz kojeg je ponikao.Nažalost takvih kompleksaša je danas sve više i više. Navek nek nam ... prikaži još!m živi dragi naš kaj!

  • furest:

    nisam kajkavac ali je cinjenjica da u Hrvatskoj vecina kod kuce se sluzi kajkavskim ili cakavskim i taj jezik je zapostavljen onda kada se htjelo pribliziti srbskom n. nadam se da ce se hrvatski vratiti svojim korijenima