Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sestre milosrdnice

Osnivale škole, brinule se za djecu, radile u bolnicama

150. obljetnica Sestara Milosrdnica u Požegi (1)
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
1/4
16.09.2012.
u 16:30

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević u požeškoj katedrali danas je slavljena ta visoka obljetnica

U Požegi mnogo toga dobroga ne bi bilo da nije bilo sestara Milosrdnica koje su u grad na Orljavi došle točno prije 150 godina. Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević u požeškoj katedrali danas je slavljena ta visoka obljetnica.

-Želimo danas zahvaliti Bogu za tu prisutnost i za sve ono što su sestre milosrdnice ugradile u ovaj grad, svjedočeći onu plemenitost koju su naučile ponajprije od Isusa Krista, a onda i od svojih utemeljitelja, svetoga Vinka Paulskog i majke Lujze – poručio je biskup Škvorčević.

Zahvalu je uputio i svim sestrama koje su kroz stoljeće i pol svoju vjeru u ovom gradu pretakale u djela po kojima je ovaj prostor postao duhovno bogatiji i snažniji.

Svečanom misnom slavlju prethodila je trodnevna duhovna priprava koju je vodio isusovac Stjepan Fridl, a sinoć je održana i svečana akademija. Na bogatu povijest djelovanja u Požegi nazočne je podsjetila sestra Mirna Matić.

Odmah po dolasku u Požegu, kazala je, časne su otvorile Nižu djevojačku školu, a ubrzo otvaraju i Višu djevojačku školu, Odgajalište za djevojčice i djevojke, Zabavište te Domaćinsku školu. Svoj kadar, odnosno učiteljice školuju na europskim učilištima. Priređuju izložbe, gimnastičke sletove, različite predstave s kojima obogaćuju kulturni život grada.

U vrijeme gospodarske krize osnovale su i pučku kuhinju za siromašnu djecu, a od početka postojanja bolnice, uključene su u njezin rad kao i u rad Zavoda za stare i nemoćne. Podigle su i vlastito gospodarstvo. Nažalost njihov bogati i plemeniti rad bio je onemogućen nakon Drugog svjetskog rata od strane tadašnjih komunističkih vlasti. Tada su svoje djelovanje nastavile u okviru samostanskih zidina. U slobodnoj hrvatskoj državi ponovno rade u bolnici i predaju u školama, ali kako im još ni do danas nije vraćen oduzeti prostor škole ne mogu imati, kao nekada, i svoju školu.

Komentara 1

VO
vobrado
23:50 17.09.2012.

Nažalost da ovakvi tekstovi ne dobivaju komentare, osobito pozitivni tekstovi koji donose dobre vijesti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije