Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRILJANTNA OPERACIJA Bljeskom su 1995. počele završne operacije Domovinskog rata, koje su vrhunac dosegnule kraljicom operacija - Olujom

Oslobođenje zapadne Slavonije u 86 sati

pos-48-txt.jpg
import
28.04.2006.
u 21:33

Višegodišnje nerješavanje krize i dobrohotnost međunarodne zajednice prema zadržavanju statusa quo na okupiranim područjima Republike Hrvatske početkom 1995. godine dalo je pobunjenim Srbima krila te ih ohrabrilo na često kršenje dogovora i sporazuma. Posebno se to odnosilo na Zagrebački sporazum o prekidu vatre i razdvajanju snaga, koji je potpisan u travnju 1994. godine, te slobodnom prolazu autocestom Zagreb – Lipovac na dijelu od Novske do Nove Gradiške. Čestim oružanim napadima, pljačkama i ubojstvima putnika na tom dijelu autoceste hrvatska je vlast odlučila stati nakraj. To se i dogodilo odlukom predsjednika Franje Tuđmana te vojno-redarstvenom operacijom Bljesak, koja je bila uvodna akcija završnih operacija Domovinskog rata.
Operacija je trajala od 1. do 4. svibnja, a tijekom tih 86 sati oslobođena je cijela zapadna Slavonija. Prema službenim podacima Ministarstva obrane, snage Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova imale su ukupno 16.374 pripadnika koja su raspolagala sa 103 komada topničkog oruđa, 53 komada topništva za protuoklopnu borbu, 29 tenkova i 12 oklopnih transportera. Na strani pobunjenih Srba čekalo ih je 4770 vojnika i policajaca, 47 komada topničkog oruđa, 12 komada topništva za protuoklopnu borbu, devet tenkova i tri oklopna transportera.

Osloboditi autocestu
Osnovna zadaća Bljeska bila je brzim i energičnim djelovanjem oklopno-mehaniziranih i pješačkih snaga duž autoceste Zagreb – Beograd iz smjera Nove Gradiške i Novske presjeći neprijateljske snage na dva dijela, južno i sjeverno od autoceste, te osloboditi Okučane. Sljedeći je cilj bilo izbiti na lijevu obalu rijeke Save u širem prostoru Stare Gradiške i osigurati snage uz autocestu od ugroze neprijatelja iz smjera Bosanske Gradiške te blokirati Jasenovac i ne dopustiti neprijateljskim snagama s Banovine ili iz BiH bilo kakvu intervenciju. Snage pobunjenih Srba koje su djelovale u sastavu 18. korpusa težište obrane stavile su na smjerove Pakrac – Okučani, Novska – Okučani i Nova Gradiška – Okučani. Njihovi su ciljevi bili na privremeno okupiranom području utvrditi sustav obrane, učvrstiti vlast i prijeći u napad u više smjerova, od kojih je osnovni bio Pakrac – Daruvar – Virovitica.
Operacija je počela 1. svibnja u 5.21 ujutro, a već tijekom prvog dana snage HV-a i MUP-a uspjele su ostvariti glavne zadaće spajanjem snaga Specijalne policije kod sela Benkovac Okučanski, čime je na dva dijela presječeno privremeno okupirano područje i snage 18. korpusa podijeljene na dva dijela. Hrvatske snage uspostavile su nadzor nad autocestom i stavile u poluokruženje Okučane. Kako bi se spriječilo dovođenje pojačanja srpskim pobunjenicima, HV je presjekao prometnicu Stara Gradiška – Okučani pa ono nije moglo biti dovedeno iz Republike Srpske. Oslobađanjem Jasenovca onemogućeno je da se postavi pontonski most te dovedu snage s okupiranih dijelova Banovine, Korduna i RS. Sljedećeg dana, oko 13.20, oslobođeni su Okučani, a snage 18. korpusa koje su ostale sjeverno od Benkovca Okučanskog prisiljene su na predaju. Iako je u prva dva dana uspješno obavljena većina zadaća, pogrešno se smatra da je akcija tada i završila. Naime, pregovori o predaji više od 1500 srpskih pobunjenika trajali su 3. i 4. svibnja do 12 sati, no nisu posve uspjeli. Posljednji, očajnički potez okruženih pripadnika 18. korpusa bio je neuspjeli pokušaj proboja u noći između 3. i 4. svibnja, pa su hrvatske snage četvrtoga dana popodne poduzele aktivne mjere da ih se prisili na konačnu predaju.

Bezuvjetna predaja
Bezuvjetna predaja srpskih pobunjenika počela je oko 17 sati, a oko 19 sati je akcija službeno završena izdavanjem zapovijedi da se planski počne izvlačenje postrojbi HV-a i MUP-a s oslobođenog terena.
Tijekom akcije, prema službenim podacima, poginulo je 30 hrvatskih vojnika i policajaca, a ranjeno ih je bilo stotinjak. Neprijateljskih vojnika poginulo je između 350 i 450, dok je ranjenih bilo više od tisuću. Hrvatske snage oslobodile su područje u smjeru istok – zapad od Nove Gradiške do Starog Grabovca te u smjeru sjever – jug od Psunja do Stare Gradiške. Briljantna operacija Bljesak bila je uvod u niz vojnih akcija kojima je dokinuta četverogodišnja okupacija dijelova Hrvatske, a koje su završile “kraljicom” operacija – Olujom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije