Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN Nedokazana odgovornost

Oslobođen srpski zapovjednik Mile Letica

14.11.2008.
u 20:07

SISAK - Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Sisku, kojim predsjeda sutkinja Snježana Mrkoci, u sudskom procesu protiv Mile Letice iz Gline, kojeg županijski državni odvjetnik tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, nakon provedenog postupka odbacilo je optužnicu i nepravomoćno ga oslobodilo krivnje.

Zapovjedna odgovornost
Županijsko državno odvjetništvo teretilo je Leticu da je 19. rujna 1991. godine kao zapovjednik bataljuna srpske paravojske dopustio da se prekomjerno granatiraju sela nastanjena hrvatskim pučanstvom u okolici Gline, Šatornja, Gornji i Donji Selkovac i Donji i Gornji Viduševac, zbog čega su stradali civili i uništena imovina, što je protivno Ženevskoj konvenciji. Mile Letica u vojno-redarstvenoj akciji Oluji otišao je iz Hrvatske, a uhićen je nedavno na graničnom prijelazu, kada je prelazio iz Srbije i Hrvatsku.

Sudsko vijeće je saslušalo više svjedoka, od preživjelih civila do hrvatskih branitelja, te nekoliko pripadnika srpske paravojske. Nitko izravno nije teretio Leticu te je ŽDO prekvalificirao optužnicu davši naglasak na zapovjednu odgovornosti.

Iznoseći svoju obranu, Letica je kazao kako je zaštitio Hrvate, braću Kruhović u Selkovcu i oni su preživjeli rat u Glini. - Kupovao sam od njih odojke, ne zato što Srbi nisu imali odojaka nego da bi Kruhovići zaradili koju marku i preživjeli - rekao je i rasplakao se.

Postao direktor škole
Naglasio je kako postrojba kojoj je zapovijedao nije sudjelovala u napadu na ta sela, ali on je bio tamo jer je bilo tridesetak ljudi kojima je inače zapovijedao, a u akciji su bili pod zapovijedanjem Đure Peškira Đeda, koji je poginuo u toj akciji.

Istaknuo je kako je nakon razrješenja zapovjedništva nad bataljunom postao časnik za vezu s Unproforom, a nakon toga imenovan je direktorom škole u Glini i da je na tome mjestu dočekao Oluju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije