Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Oslobađajuću presudu Šešelju nepravednom smatra 94 posto ispitanika

istraživanje
Foto: Nova TV
1/5
03.04.2016.
u 20:10

Istraživanje je od 1. do 2. travnja provedeno na 612 punoljetnih građana Hrvatske

U Dnevniku Nove TV objavljeno je istraživanje koje je za Novu TV provale agencija Ipsos, a kojim je ispitano što građani misle o prvostupanjskoj presudi Vojislavu Šešelju

Šešelj je, podsjetimo, na Haaškom sudu u četvrtak nepravomoćno oslobođen po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Istraživanje je od 1. do 2. travnja provedeno na 612 punoljetnih građana Hrvatske, a njime je također ispitano i treba li Republika Hrvatska blokirati pregovore Srbije i EU u poglavlju 23. Pravosuđa, kao i hoće li to učiniti.

Većina ispitanika odnosno njih 94 posto oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju smatra nepravednom. 4 posto građana ne zna odgovor na to pitanje, a njih 2 posto presudu koju je donio Haaški sud smatra pravednom.

Na pitanje treba li Hrvatska blokirati pregovore Srbije i EU u poglavlju 23. Pravosuđa većina ispitanika njih 60 posto odgovorila je da treba. Mišljenja da Hrvatska to ne treba učiniti je 25 posto ispitanika, a njih 15 posto na navedeno pitanje odgovorilo je sa ''ne znam''.

Ipak 43% ispitanika uvjerenja je kako Republika  Hrvatska neće blokirati pregovore Srbije i EU u poglavlju 23. Pravosuđa. Njih 41% smatra da hoće, a njih 16% ne zna hoće li Hrvatska to učiniti. 

Velika većina ispitanika, njih 84% smatra kako Republika Hrvatska treba pokrenuti postupak i suditi Šešelju, ukoliko i pravomoćna presuda bude oslobađajuća. 9% ispitanika suprotnog je mišljenja, dok njih 7% ne zna. 

Da će Republika Hrvatska uistinu i pokrenuti postupak i suditi Šešelju, smatra 54% ispitanika.33% ispitanika smatra da se to ipak neće dogoditi, a 13% njih ne zna odgovor na ovo pitanje.

>> Pitajte suce zašto je suđenje Šešelju trajalo 13 godina 

>> Oslobađajuća presuda Šešelju sramotan poraz međunarodnog kaznenog prava

Komentara 31

MO
mojski2
20:25 03.04.2016.

mislim da nije istina, jer hrvati 100% vjeruju da je tako,fakle mozda bi VL trebao da umanji ili poveca taj procenat,isto tako Hrvati misle da srbi 100% imaju svoju uredjivacku politiku u medijama

GR
granit1
20:46 03.04.2016.

Kakvo je kod nas sudstvo, prošao je gore s Hagom, dok bi kod nas bio odmah pušten uz jamćevinu i do danas nebi bilo presude.

GR
GrobariItalija
20:25 03.04.2016.

dobro, i sta sada?! boli seselja,a i srbiji uvo sta misli 612 punoletnih gradjana hrvatske!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije