Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnik protiv sustava

Oskarovac Twitterom izluđuje svoje čuvare

twitter
Reuters
26.11.2009.
u 08:00

Poznati scenarist koji služi jednogodišnju zatvorsku kaznu već mjesec dana objavljuje blog na društvenoj mreži iako nema ni računalo ni mobitel.

Koliko god su zatvorenici frustrirani svojim uzništvom, još su više frustrirane zatvorske vlasti kada ne mogu u potpunosti kontrolirati zatvorenike koje čuvaju. Upravnici američkog zatvora Ventura posljednjih mjesec dana vjerojatno iskaču iz vlastite kože.

Blog i bez računala
Nakon što je došao na odsluženje jednogodišnje kazne zatvora zbog prometne nesreće koju je izazvao zabivši se automobilom u stup sa 160 kilometara na sat, Roger Avary, oskarovac i scenarist kultnoga Tarantinova filma "Pakleni šund" svakodnevno na internetskoj društvenoj mreži Twitter objavljuje zatvorski blog iako nema pristup računalu, mobitelu ili blackberryju. U seriji poruka od 140 slova, Avary vrlo živo portretira zatvorsku svakodnevicu i probleme s kojima se zatvorenici svakodnevno susreću, a svi posjetioci njegova internetskog bloga mogu dobiti grubu i do bola iskrenu sliku američkoga zatvorskog sustava.

- Bolesti se šire među zatvorenicima poput šumskog požara, a zatvorenik 34 je nemoćan, svjestan je da će infekcija i njega uskoro zahvatiti - piše u Avaryjevu blogu koji je napisan prije nekoliko dana. Zatvorenik 34 odnosi se na samog Avaryja jer je to šifra pod kojom je trenutačno zaveden u zatvoru Ventura.

Noću je najgore
Uprava kaznionice ni najmanje nije sretna zbog ovakvog curenja informacija iz ustanove koja čuva ubojice i kriminalce, pa Avaryju pokušavaju stati na kraj. U posljednjih mjesec dana nebrojeno su puta pretražili ćeliju ovog scenarista kako bi pronašli neki od uređaja poput laptopa ili mobitela, no niti jednom do sada nisu uspjeli. Avary, koji se od samog odlaska u zatvor užasavao brutalnosti čuvara i zatvorenika, u svojim postovima razotkriva sve teškoće zatvorskog života. Posjetitelji njegova bloga mogu doznati kako su "čiste plahte" u stvari natopljene znojem ostalih zatvorenika, kako čuvari noću iz čistog sadizma namjerno baterijskim svjetiljkama obasjavaju zatvorenicima oči i ne daju im da spavaju ili kako uprava zatvorenike neprestano prisluškuje. Prema jednom od postova, nenadana svlačenja i pretrage tjelesnih otvora bez ikakva povoda u Venturi su svakodnevica.

- Noću je najgore. Kada se ugase svjetla, čovjek nema što drugo raditi nego ponovno proživljavati događaj koji ga je doveo do ovoga užasnog mjesta - piše Avary koji preko Twittera opisuje i vedriju stranu zatvorskog života. Vrlo precizno objašnjava sreću koju osjeti kada uspije dobiti dobru knjigu ili uzbuđenje koje je osjetio kada su ga cimeri podučavali na koji način obiti bravu ili preko žica upaliti automobilski motor. Ipak, najveća zagonetka ostaje na koji način Avary uspijeva objavljivati svoje postove unatoč svim zabranama koje vrijede u zatvoru.

Komentara 1

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
08:41 26.11.2009.

Ponovo reklama ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije