Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježen dan sjećanja na fojbe u Italiji
Povratak na članak

'Osjetili su sav repertoar neljudskosti totalitarizama'

Svi govornici, među kojima ministar vanjskih poslova Enzo Moavero Milanes, ministar obrazovanja Marco Bussetti i drugi, te predsjednik udruge izbjeglica iz Istre, Rijeke i Dalmacije Antonio Ballarin, istaknuli su da se te tragedije ne smiju politizirati, već se moraju ostaviti povjesničarima da ih izučavaju kako se više nikada ne bi ponovile.

Komentari 10

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
02:57 10.02.2019.

Zanimljivo je a ne primjetiti da dotični autor ovog pristranog zlobnog pamfletića ne navodi ni jedan jedini povijesni podatak tadašnje okupacione fašističke vlade italie, ko je koga napao i ko je koga okupirao, ispada barem prema pročitanom da smo mimo mi njih napali i okupirali a ne oni nas, naravno prema sadašnjem srbskom obrascu laži tzv okupacione žrtve rata prema kojem napadač ispadne žrtva samo zato šta je dobio po lampi u tuđoj kući, nevjerovatna je ta bliskost srbskog i talijanskog ustaljenog napada na RH a sve uz pomoć domaćih izdajnika bez toga ne može, uostalom neka cvile baš nas briga dobićete opet ako nam uđete u kuću, ende.

VL
MU
Mukowsky
10:32 10.02.2019.

A što su talijanski fašisti zajedno s četnicima radili po Dalmaciji?

VL
PL
@ploto@
10:12 10.02.2019.

'Osjetili su sav repertoar neljudskosti totalitarizama',a zapravo su bili kolateralne žrtve talijanskog fašizma,koji je sam po sebi totalitarizam.Ide kao mačak oko kaše .a propustio da kaže glavni dio koji se tiče uzroka i posljedica.

VL
NE
Nepokolebljiv
12:12 10.02.2019.

Komicni ovi "politicari"! Propovjedaju da se povijest mora "izucavati" sto god bi taj termin trebao znaciti, ali kada netko "izucava" povijest genocida nad Hrvatima onda brze bolje to nazivaju revizionizmom. Mozda "izucavanje" povijesti znaci ponavljanje "pjesmica" izdanih u "Centralnom Komitetu" a u dogme se, po definiciji, nesmije sumnjati nego im slijepo v j e r o v a t i pa potom slijediti!

VL
NE
Neo001
15:59 10.02.2019.

I fojbe i jame, križni putevi, stratišta, Goli otok, razne kazamate su perjanice komunjara pod vodstvom monstruma tita, jednog od najvećih zločinaca svijeta, a sigurno najvećeg zločinca nakon rata. Taj monstrum živio je kao car sa svojom zločinačkom partijom, o čemu se još ni danas ne smije znati istina. Kada će lustracija Plenkoviću ?

VL
DU
Deleted user
06:50 10.02.2019.

Revizionisti Osimskih sporazuma ne miruju , žele tiho vratiti ono što su dobili nakon 1918 kao naknadu za izdaju , fašizam se ne spominje ali ga se sječaju i Istrani i žitelji Kvarnera , Dalmacije i susjedne nam Slovenije , sječaju se Rižarne , i drugih fašističkih mučilišta gdje su završavsli svi oni koji se nisu mogli pomiriti sa prisilnom italinizaciom koju je vodila Italija . U Istri se u tišini kupuje zemlja kuće , imanja u devedesetim je Rd. Italija pućanstvu dijelila kapom i šakom državljanstva tako da se je u neku ruku demografska karta Istre , Kvarnera i Dalmacije promijenila nikako mi ne ide iz glave sječanje na kolone hrvatskih gradjana pred konzulatom Italije u Kopru i to svakodnevne i više mjesečne .

VL
JU
Jugonostalgičar
21:49 10.02.2019.

Osimski sporazumi su potpisani sa Jugoslavijom koja je ove krajeve i pripojila Hrvatskoj. Razbijanjem Jugoslavije sporazumi više ne važe i Italija ima legitimno pravo na Istru, Kvarner i Dalmaciju.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.