Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPLAŠENI RODITELJI Sve više djece u predškolskim ustanovama ima ranice po tijelu

Osječkim vrtićima ne hara bakterija, djeca imaju pelenski osip!

21.11.2008.
u 18:18

Moje dijete je prije mjesec dana dobilo neki osip koji se sad već proširio i po nogama. I od drugih majki čujem da se to događa i njihovoj djeci. Kod mog dječaka su sad već otvorene ranice – ispričala nam je majka trogodišnjaka koja se danas smirila nakon što joj je pedijatrica rekla kako je riječ o pelenskom osipu. No i druge majke su u panici jer se proširila vijest kako dječjim vrtićima u Osijeku hara bakterija koja izaziva osip i ranice po tijelu. Iako se pojavila zabrinutost među roditeljima djece predškolske dobi, mjesta za paniku nema.

Iritacija zbog urina
– Kolegice iz 30 objekata koji su pod ingerencijom Centra za predškolski odgoj ništa mi nisu prijavile, a uvijek kada se pojavi bilo što, što može ugroziti zdravlje naše djece, odmah reagiraju, tako da nemam nikakva saznanja o pojavi bakterije – kazala nam je danas zdravstvena voditeljica osječkih vrtića Silvija Mikić. Dodala je da, ako postoji mogućnost da se pojavi neka bolest među vrtićkom djecom, Zavod za javno zdravstvo upozori mjerodavne.

– Prijava o pojavi bilo kakve bolesti u vrtićima nije bilo – kazali su nam i u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo, a ni u Domu zdravlja podatke o nekoj zaraznoj bakterijskoj bolesti nemaju, rekao nam je ravnatelj Rudika Gmajnić. Iz razgovora s pedijatrima saznajemo da se iz opisa koje su roditelji javili u redakciju Večernjeg lista, najvjerojatnije radi o pelenskom osipu čija je pojava kod djece veoma česta.

– Djeca jako često imaju iritacije od urina ili stolice, a naročito je to izraženo u vrijeme kad djeca koja nose pelene zbog pojave virozica ili nekog drugog razloga imaju rjeđu stolicu. To je dosta često i nema pravila kada i gdje će se pojaviti. Nije to samo kod djece koja su u vrtićima, pelenski osip se javlja i kod djece koja su stalno kod kuće, a zna se dogoditi da i mališani koji dođu na prvi pregled kod pedijatra imaju taj osip – objasnila nam je pedijatrica u Domu zdravlja dr. Nevenka Mišir. Objasnila je kako je najbitnije kod takvih pojava redovito mijenjati pelene i dobro očistiti djecu.

– O djeci u našim vrtićima brinu profesionalci koji zaista stručno obavljaju svoj posao. O djeci skrbe na najbolji način, u skladu s mogućnostima i vremenom, s obzirom na broj mališana – kaže ravnateljica Centra za predškolski odgoj Vladimirka Vidović.

Javiti se liječniku
Budući da u predškolskim grupama ima mnogo djece, odgojiteljice ne stignu odmah presvući mališane nakon nužde te oni osjetljivije kože imaju problema.

Stoga pedijatrica N. Mišir kaže kako se može pojaviti i gljivični pelenski osip.

– Ako je koža oštećena, gljivice iz unutrašnjih organa mogu doći u kontakt s vanjskim oštećenim mjestima te izazvati gljivični osip. Gljivični pelenski osip najčešće se javlja kao posljedica gljivične infekcije nekog drugog dijela tijela. Simptomi su naizgled crvena koža, na genitalnom području je blago nadignuta, hrapava i naborana. U tom slučaju potrebno je javiti se liječniku zbog terapije – objašnjava dr. Nevenka Mišir iz Doma zdravlja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije