Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sumnjaju na piromane

Osječki vatrogasci sumnjaju da su požari u Baranji podmetnuti

bilje,požar,vatrogasci (1)
Davor Javorović/PIXSELL
26.03.2012.
u 15:50

– Dok smo u nedjelju gasili vatru u topolovoj šumi s desne strane Biljske ceste, s lijeve su istodobno buknula čak tri požara. To je vrlo neobično – kaže šef vatrogasaca Boris Banjan

U slučajnost i nemar više ne vjeruju. Osječki vatrogasci sumnjaju da su pojedini požari koji posljednjih dana haraju Baranjom – podmetnuti. Kao uzrok izbijanja na desetke požara zadnjih 15-ak dana navodilo se, naime, nepažljivo paljenje raslinja.

– Dok smo u nedjelju gasili vatru u topolovoj šumi s desne strane Biljske ceste, s lijeve su istodobno buknula čak tri požara. To je vrlo neobično jer su svi mogli vidjeti što radimo i što se događa – priča Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka. Kada su se preselili na lijevu stranu ceste, planulo je ponovno s desne strane, uz Biljsko jezero.

– Nalikuje mi to na igru vatrom i naslađivanje, izgleda kao da je nekome zanimljivo gledati vatrogasce kako se bore s vatrom – ogorčen je Banjan. Ništa od toga, ističe, ne može sa sigurnošću tvrditi.

– No, i prije je bilo požara svakog proljeća, ali sada su opožarene jako velike površine i izbijaju gotovo istodobno – objašnjava. Gorjelo je u nedjelju gotovo stotinu hektara trske i suhog raslinja na potezu od Osijeka prema Bilju. Plamtjelo je ponovno i na ulazu u Kopački rit, u blizini Luga.

– Trebale bi općine donijeti odluku kojom bi se zabranilo paljenje raslinja na pojedinim dijelovima – smatra om. Vatrogasci, nastavlja, ne mogu sankcionirati građane koji neodgovorno pale korov, nego im samo sugerirati kako da se ponašaju.

Policija čeka da se požari potpuno ugase pa će onda, kaže, napraviti očevid. No, problem je što su te površine velikim dijelom minski sumnjive.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
Vito
07:43 27.03.2012.

Osječki vatrogasci sumnjaju da su požari u Baranji podmetnuti zanimljivo... Vjerujem da stanovništo ne sumnja u tu činjenicu o podmetnutim požarima... Svaki seljak zna da sevatra pali u proljeće, znači podmeće, kako bi se spalila prošlogodišnja trava i time očistiloilo tlo od parazita i nametnika koji su preživjeli zimu... Jedino nisu svjesni koliko je ova zima bila suha pa je i teren suh te se vatra puno lakše zapali i puno brže proširi... Teško je tisućljetnu naviku ne provoditi \"preko noći\"... Klimatske promjene su očite, no stanovništvo toga nije svijesno tese i dalje ponaša kako je naučil od svoijh predaka...

VI
Vito
07:43 27.03.2012.

Da ima i namjernog paljena na nepristupačnim terenima krivaje politika \"dobrosusjedskih odnosa\"... Pusltili četnike slobodno šetati po Hrvatskoj pase sad žale što ju spaljuju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije