Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele pomoći poljoprivrednicima

Osječki HNS-ovci u akciji "Zagrizite za pomoć, ali i za svoje zdravlje"

jabuka
Marko Jurinec/PIXSELL
19.09.2014.
u 12:00

Građane su pozvali da kupe domaće jabuke i na taj način pomognu proizvođačima koji zbog embarga ne mogu izvoziti u Rusiju.

"Zagrizite  za  pomoć,  ali i za svoje zdravlje", akcija je mladih osječkog HNS-a s kojom žele pomoći hrvatskim poljoprivrednicima. Građane su pozvali da  kupe  domaće  jabuke  i  na  taj  način pomognu proizvođačima koji zbog embarga  ne mogu izvoziti u Rusiju. Mladi HNS-ovci, objasnili su, napravili su  to po uzoru na Poljsku koja je broj jedan po izvozu jabuka u svijetu, a kampanja  je pokrenuta putem društvenih mreža. Sličnu akciju pokrenuli su i slovenski  voćari koji žele povećati domaću potrošnju jabuka za kilogram po stanovniku.  U  problemu  su  i  ostale  europske  zemlje, među kojima je i Hrvatska.

-  Prema  podacima  Ministarstva  poljoprivrede godišnje se u Rusiju izveze voća  u  vrijednosti  od 2,1 milijuna američkih dolara, uglavnom mandarina, jabuka,  višanja  i  krušaka,  što  čini ukupno 9,7 % izvoza voća. Hrvatski voćari  sada  strahuju  od  jeftinih  jabuka  iz Poljske, ali i iz Italije, Njemačke i Austrije, koje bi mogle preplaviti naše tržište, na kojem se ove godine  zbog  bolesti  i  leda  očekuje  20  do 30 posto manji urod jabuka. Očekivana ovogodišnja proizvodnja jabuka dosegnuti će 75.000 tona, no, zbog malog   kapaciteta   skladištenja  u  hladnjačama,   jabuke  nećemo  moći uskladištiti  i postoji opasnost propadanja viška jabuka - rekao je danas u Osijeku  Zvonimir  Klobučar,  predsjednik  Mladih  osječkog HNS-a te pozvao građane  da  svaki  dan  pojednu domaću jabuku, fotografiraju se te tako potaknu  svoju  obitelj  i prijatelje, a fotografije podijele na društvenim mrežama.

>> 'Nakon zastava, Ukopa i nepotizma sada smo imali i lutriju'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije