Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uprava osječke Pivovare podnijela tužbu protiv sindikata HUS-a

Osječka pivovara: U štrajku 90 posto radnika, isplaćene plaće za siječanj

'24.02.2010., Osijek - Radnici Osjecke Pivovare d.d. stupili su u strajk, blokirali ulaz u tvornicu i zaustavili proizvodnju.  Photo: Krunoslav Petric/PIXSELL'
'Krunoslav Petric/PIXSELL'
25.02.2010.
u 20:35

Zatražit ćemo ondje da se mjesna nadležnost prebaci na sud u Osijeku jer nema pravne osnove da se postupak vodi u Zagrebu. Kakva god presuda na koncu bude, mi ćemo je poštovati - izvijestio je regionalni povjerenik Sindikata HUS-a Bruno Horvat.

Štrajk Sindikata HUS-a nastavlja se iako je uprava ove tvrtke pred Županijskim sudom u Zagrebu podnijela tužbu za utvrđivanje njegove zakonitosti. Na optuženičkoj će se klupi naći sindikalna podružnica HUS-a u osječkoj Pivovari.

– Ročište je zakazano za ponedjeljak. Zatražit ćemo ondje da se mjesna nadležnost prebaci na sud u Osijeku jer nema pravne osnove da se postupak vodi u Zagrebu. Kakva god presuda na koncu bude, mi ćemo je poštovati - izvijestio je regionalni povjerenik Sindikata HUS-a Bruno Horvat, dodavši kako je oko 90 posto zaposlenika u štrajku.

Za njih je, ponovio je, sporan kolektivni ugovor i katalog radnih mjesta prema kojemu bi 80 do 100 zaposlenika bilo proglašeno viškom. Na taj bi se način, kaže, prepolovio broj djelatnika, a na njihova mjesta bi se doveli zaposlenici druge dvije tvrtke koji rade za dvostruko manje plaće.  Istodobno je Sindikat PPDIV-a potpisao kolektivni ugovor kojim se jamče otpremnine, ali i najniža plaća u visini od 3341 kunu.

PPDIV stavio potpis

Članovi PPDIV-a taj su svoj čin opravdali činjenicom "kako ne žele da se tvrtka dovede u još nepovoljniji položaj". Smatraju kako su postupci husovaca znatno naštetili odnosu među radnicima.

– Ovjerili smo danas kolektivne ugovore. Pozivam još jednom radnike da razmisle o svemu jer nerazumijevanje može dovesti do propasti - poručio je regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković. Do komentara direktora Ivana Komaka, unatoč višekratnim telefonskim pozivima, danas nismo uspjeli doći. Prema neslužbenim informacijama, plaće za siječanj "puštene" su na radničke račune.

Komentara 1

SK
santa klaus
17:53 17.03.2010.

Pa šta Bubalo malo ne dođe...on se sakrio kao pi... Oni raznose kobasice i kotlovinu drugdje, a ovdje ide Vrdoljak.predlažem adezeovcima da oni ljudima odnesu kobasica i kotlovine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije