Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIJEČANJSKE MUKE KRONIČARA Temperaturne oscilacije uzimaju danak

Osječka hitna zatrpana zbog vremena

22.01.2009.
u 16:03

– Stalne temperaturne oscilacije i razlike u visini tlaka zraka zasigurno su uvjetovale povećanje broja pacijena koji traže pomoć u Hitnoj medicinskoj službi Kliničke bolnice Osijek – rekao nam je danas dežurni liječnik Blaženko Vinković te ističe da su najčešći pacijenti oni s visokim tlakom, kardiovaskularnim smetnjama i astmatičari.

No iako uzastopne promjene vremena posebno teško podnose starije osobe, u hitnoj pomoći česte su intervencije i kod mladih ljudi, kaže liječnik čija služba u posljednja dva dana bilježi 500 poziva upomoć,a dežurne su ekipe Hitne pomoći intervenirale na terenu 100 puta. Bilo je kaže dr. Vinković i osoba s infarktom miokarda, ali i onih s povećanim nervozama, na sreću, nije zabilježen nijedan suicid.

– Sve vremenske promjene imaju veze s lučenjem neurohormona, ponajviše lučenjem hormona sreće - serotonina. Na svu sreću posljednjih dana nije bilo suicida – dodaje dr. Vinković i kaže da je nervoza koja se javlja sve više i kod mlađih ljudi povezana s načinom života.

– Svi smo napeti i u nekom okidačkom stanju što je izravno povezano sa svakodnevnim problemima, nezdravom prehranom, stresom koji doživljavamo na poslu i upravo zbog toga se i smanjuje dobna granica osoba koje boluju i pomoć traže zbog kardiovaskularnih oboljenja – kazao je dr. Vinković, navodeći da je najniža dobna granica bolesnika bila 45 godina, a danas se spustila za deset godina.

Iz Hitne medicinske službe podsjećaju da povećanje broja pacijenata i oboljenja zbog kojih se traži pomoć nisu neuobičajeni za siječanj, te da svake godine zima iscrpi, naročito starije osobe, pa i njihova tolerancija na bolest oslabi. Preporučuje se kroničnim bolesnicima da redovito uzimaju propisanu terapiju i redovito odlaze svome liječniku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije