Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADSKA LEGENDA

Osječani se opraštaju od "Čovjeka Tuljana", u ledenu Dravu skočio 32 puta

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
31.08.2021.
u 18:42

Narušeno zdravlje držalo ga je protekle dvije zime dalje od vode, no tradicija nije izumrla jer je Tuljan za sobom povukao i sljedbenike.

Osječani se opraštaju od gradske legende Duška Rudeža, široj javnosti poznatog i kao "Čovjek Tuljan", a koji je preminuo u utorak. Taj je nadimak zaradio zahvaljujući svojim odvažnim skokovima u ledenu Dravu u središtu Osijeka, što je dugi niz godina bila tradicija na Silvestrovo, a Duška bi bodrile na stotine građana. Posljednji je put u rijeku na Staru godinu skočio 2018., a bio mu je to 32. skok.

Narušeno zdravlje držalo ga je protekle dvije zime dalje od vode, no tradicija nije izumrla jer je Tuljan za sobom povukao i sljedbenike.

A kako je počela cijela priča? Duško je u svome dvorištu ranije iskopao bazen, a kupao se u njemu sve dulje i dulje, pa i u kasnu jesen i za blagih zima. Osjetio je, znao je ispričati, kako mu taj jutarnji šok dobro djeluje na organizam pa se odlučio skočiti i u Dravi. Prvih godina su mu se čudili, pa dobacivali i posprdne komentare, no kasnije je Rudež postao prava atrakcija, a on je za sebe govorio kako mu je najvažnije promicati i zdravlje i zdrave navike.

U božićno vrijeme krstario bi gradom odjeven u odijelo Djeda Božićnjaka i vozeći se na motorkultivatoru, okićenom s bezbroj lampica. Za Uskrs je, pak, potkivao jaja. Bio je poznat i kao borac protiv ambrozije, organizirao je akcije uništavanja tog alergena koji mnogima zadaje teške muke

Dobri duh Osijeka zauvijek je zaspao, no generacije građana zasigurno će ga pamtiti, posebice po pozitivnoj energiji koju je širio.

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
18:56 31.08.2021.

Zbogom dragi Gospodine . O Čovjeku tuljanu pričao mi je jedan njegov sugrađanin ( iz Retfale ) koji radi ovdje u Dbk . Pun je pohvala i superlativa . Zar ima što ljepše no ostati zapamćen po dobrom ?

SO
Sir Oliver
19:09 31.08.2021.

Ta "zdrava" navika mu bas i nije pomogla da dugo pozivi.

KA
karlodrago
18:53 31.08.2021.

Možda bi poživio još koju godinu da nije pravio budalu od sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije