Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osim Pašalića, u HDZ se vraćaju Z. Bušić, Kovač, Mišetić, Gašparić...

Broj otjeranih i nekad nepodobnih koji žele opet do članske iskaznice raste iz dana u dan. A šanse za to najveće su u vrijeme kaosa i rasula prije izbora novog vodstva.
09. ožujka 2012. u 12:00 124 komentara 186 prikaza
drago krpina
Foto: Filip Brala/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Broj otjeranih, izbrisanih i godinama marginaliziranih članova HDZ-a koji se ponovno žele domoći članske iskaznice ili stare slave raste iz dana u dan. A nema bolje šanse da do svog “dijela kolača” dođu nego u vrijeme rasula i kaosa u stranci koja će za dva i pol mjeseca dobiti novo vodstvo.

Povratak mladih lavova

Najviše onih koji žele opet biti dio HDZ-a članovi su koji su stranku napustili 2002. godine, zajedno sa Sanaderovim gubitnikom Ivićem Pašalićem. Više od sedam tisuća članova HDZ-a za Pašalićem je tada otišlo u njegov Hrvatski blok (HB), a kada ga je 2008. godine kontroverzni političar ugasio, neki su se u HDZ opet vratili. A neki to žele sada. Poput samog Pašalića, ali i Zdravke Bušić, tajnice prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te jedne od osnivača HB-a.

– Nemam političke ambicije, ali želim opet biti članica HDZ-a. To je oduvijek bila moja stranka. Ušla sam u nju još 1989. godine u Chicagu na poziv dr. Tuđmana. Mnogo mojih prijatelja isti je taj dan potpisalo pristupnicu i dobilo iskaznicu. Bila sam utemeljiteljica HDZ-a i suludo mi je da se danas priča da će mi se možda pružiti prilika za učlanjenje, ako to odobri Visoki sud časti. Kao da ja na to nemam pravo – kaže Z. Bušić.

Kada će otići u stranku i potpisati pristupnicu još nije odlučila, ali sigurna je da će to učiniti kao i mnogi drugi bivši članovi koji su po svom profilu i svjetonazoru, kaže, istinski hadezeovci.

Nije isključena mogućnost da svoju pristupnicu ispune i nekadašnje HDZ-ove mlade uzdanice Krunoslav Gašparić te Ivica Tafra koji su također 2002. godine bili na strani Pašalića, a ne Ive Sanadera.

Među povratnicima su i Milan Kovač, bivši ministar privatizacije, te bivši ministar pravosuđa Bosiljko Mišetić koji su iskaznice opet i dobili. Kako, s obzirom na to da se Visoki sud časti nije sastao, nije jasno. No šefica stranke Jadranka Kosor kaže da će njihovo učlanjenje postati valjano tek kada se ispoštuje procedura propisana statutom. Pozive da se opet vrati u stranku danima prima i Ljerka Mintas-Hodak, međutim, ona se još nije izjasnila kako gleda na tu mogućnost. Također, doznajemo da je mnogi i odgovaraju od te ideje.

Nisu samo izbrisani željni stare slave. Ima i onih koji stranku nikada nisu napustili no godinama su bili nepodobni i sada žele opet aktivniju ulogu. Poput, priča se, bivšeg saborskog zastupnika Drage Krpine.

Inače, svu nepodnošljivost čistki kojima su u proteklim godinama bili izloženi, u pravilu stari, tradicionalni utemeljitelji HDZ-a dobro oslikava i priča iz Bjelovara koja se odigrala u studenome 2009., kada je Jadranka Kosor već postala predsjednica stranke. Jure Šimić, inače poznat kao utemeljitelj prvog ogranka HDZ-a u državi, bjelovarskog, sjetio se organizirati proslavu 20. obljetnice osnivanja HDZ-a u Bjelovaru.

Okrenulo se i vola

Bilo je veselo, okrenulo se i vola, a došlo je i puno pozvanih gostiju. Jedan od njih bio je i profesor Miroslav Tuđman. Zvao je Šimić i predsjednicu J. Kosor, no nije došla. No, došli su predsjednici županijskog i susjednih HDZ-a. Nakon proslave obljetnice, bez obrazloženja pokrenuta je čistka. Čak 50-tak utemeljitelja HDZ-a iz toga grada izbrisano je iz stranke. Bez službenog objašnjenja. Neformalno je glasilo – stradali su jer su pozvali M. Tuđmana. U međuvremenu, Tuđman je postao partner J. Kosor, ušao i u Sabor sa HDZ-ove liste. Pa su u Bjelovaru računali da će ih sada vratiti u stranku.

– Rekli smo i u Bjelovaru i u Središnjici da se želimo aktivirati, da smo ostali hadezeovci i da želimo pridonijeti konsolidiranju stranke – kaže Šimić. No, odbijeni su. Zamrznuti. Samo su čuli, opet neformalno, da su ih “J. Kosor i Šeks opet prekrižili”.

Zbog Pašalićeva pojavljivanja po

Zbog Pašalićeva pojavljivanja poništeni izbori u Remetama

Zbog pojavljivanja Ivića Pašalića na izbornoj skupštini temeljnog ogranka HDZ-a Remete izborni rezultati te skupštine jučer su poništeni. Takav rasplet događaja već prekjučer su najavljivali i glavni tajnik stranke, ali i sama šefica HDZ-a Jadranka Kosor. Kada će biti sazvana nova skupština ogranka Remete još se točno ne zna. I premda je Pašalić postao alibi za poništavanje izbora u Remetama, protivnici J. Kosor uvjereni su da je do poništenja došlo jer su u tom ogranku izabrani članovi koji ne podržavaju šeficu. Među njima je i Bianca Matković koja s J. Kosor nikad nije bila u dobrim odnosima.

U vodstvu stranke još prekjučer su tvrdili da se rezultate mora poništiti jer je Pašalićevo pojavljivanje na skupštini i održavanje govora suprotno Statutu stranke.

Na Statut se vodstvo pozvalo i zbog brojnih učlanjenja i najava učlanjenja u stranku. A u njemu, naime, stoji da članom stranke ne može postati osoba koja je isključena ili je istupila iz HDZ-a. Iznimno, osoba koja je istupila iz HDZ-a može postati član stranke, ali uz suglasnost Visokog časnog suda. No bilo je više slučajeva kada se toga u stranaci nisu držali.

Krunoslav Gašparić - Navodno se v

Krunoslav Gašparić - Navodno se vraća i bivši šef Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a i jedan od osnivača Hrvatskog bloka s Ivićem Pašalićem.

Bosiljko Mišetić - I bivši se ministar pravosuđa navodno u stranku već učlanio. No i njegovo učlanjenje mora potvrditi Visoki časni sud.

Milan Kovač - Bivši ministar privatizacije opet ima iskaznicu. Ali učlanjenje će ipak još morati potvrditi Visoki časni sud.

Zdravka Bušić - Bivša tajnica prvog hrvatskog predsjednika u HDZ se učlanila 1989. godine. Otišla za Pašalićem. Danas se opet želi vratiti.

Mate Granić - Iako je danas na čelu Hrvatskog društva lobista, u HDZ je moguć i povratak Mate Granića.

Jure Šimić - Utemeljitelj prvog ogranka HDZ-a, onog u Bjelovaru, izbačen je zbog M. Tuđmana. Želi se vratiti.

Ljerka Mintas-Hodak - Već danima je zovu da se ponovno učlani u HDZ. Nije se još izjasnila, a mnogi je i odgovaraju od te ideje.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Živi se u srcima naših naroda i narodnosti. Ja kad god upalim fergusona osjetim kako lupa srce doktura Tuđmana.

  • miazg:

    ogo pa mislim da se vrate svi ovi hdz-ovci u HDZ , onda HDZ pobjeđuje na sljedećim izborima definitivno.....jacin odlazak vraća mnoge ljude nazad

  • -obrisani-:

    Kvalitetni ljudi su izbačeni iz HDZ-a. Vrijeme je da se vrate.