Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak izbrisanih

Osim Pašalića, u HDZ se vraćaju Z. Bušić, Kovač, Mišetić, Gašparić...

drago krpina
Foto: Filip Brala/Pixsell
1/3
09.03.2012.
u 12:00

Broj otjeranih i nekad nepodobnih koji žele opet do članske iskaznice raste iz dana u dan. A šanse za to najveće su u vrijeme kaosa i rasula prije izbora novog vodstva.

Broj otjeranih, izbrisanih i godinama marginaliziranih članova HDZ-a koji se ponovno žele domoći članske iskaznice ili stare slave raste iz dana u dan. A nema bolje šanse da do svog “dijela kolača” dođu nego u vrijeme rasula i kaosa u stranci koja će za dva i pol mjeseca dobiti novo vodstvo.

Povratak mladih lavova

Najviše onih koji žele opet biti dio HDZ-a članovi su koji su stranku napustili 2002. godine, zajedno sa Sanaderovim gubitnikom Ivićem Pašalićem. Više od sedam tisuća članova HDZ-a za Pašalićem je tada otišlo u njegov Hrvatski blok (HB), a kada ga je 2008. godine kontroverzni političar ugasio, neki su se u HDZ opet vratili. A neki to žele sada. Poput samog Pašalića, ali i Zdravke Bušić, tajnice prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te jedne od osnivača HB-a.

– Nemam političke ambicije, ali želim opet biti članica HDZ-a. To je oduvijek bila moja stranka. Ušla sam u nju još 1989. godine u Chicagu na poziv dr. Tuđmana. Mnogo mojih prijatelja isti je taj dan potpisalo pristupnicu i dobilo iskaznicu. Bila sam utemeljiteljica HDZ-a i suludo mi je da se danas priča da će mi se možda pružiti prilika za učlanjenje, ako to odobri Visoki sud časti. Kao da ja na to nemam pravo – kaže Z. Bušić.

Kada će otići u stranku i potpisati pristupnicu još nije odlučila, ali sigurna je da će to učiniti kao i mnogi drugi bivši članovi koji su po svom profilu i svjetonazoru, kaže, istinski hadezeovci.

Nije isključena mogućnost da svoju pristupnicu ispune i nekadašnje HDZ-ove mlade uzdanice Krunoslav Gašparić te Ivica Tafra koji su također 2002. godine bili na strani Pašalića, a ne Ive Sanadera.

Među povratnicima su i Milan Kovač, bivši ministar privatizacije, te bivši ministar pravosuđa Bosiljko Mišetić koji su iskaznice opet i dobili. Kako, s obzirom na to da se Visoki sud časti nije sastao, nije jasno. No šefica stranke Jadranka Kosor kaže da će njihovo učlanjenje postati valjano tek kada se ispoštuje procedura propisana statutom. Pozive da se opet vrati u stranku danima prima i Ljerka Mintas-Hodak, međutim, ona se još nije izjasnila kako gleda na tu mogućnost. Također, doznajemo da je mnogi i odgovaraju od te ideje.

Nisu samo izbrisani željni stare slave. Ima i onih koji stranku nikada nisu napustili no godinama su bili nepodobni i sada žele opet aktivniju ulogu. Poput, priča se, bivšeg saborskog zastupnika Drage Krpine.

Inače, svu nepodnošljivost čistki kojima su u proteklim godinama bili izloženi, u pravilu stari, tradicionalni utemeljitelji HDZ-a dobro oslikava i priča iz Bjelovara koja se odigrala u studenome 2009., kada je Jadranka Kosor već postala predsjednica stranke. Jure Šimić, inače poznat kao utemeljitelj prvog ogranka HDZ-a u državi, bjelovarskog, sjetio se organizirati proslavu 20. obljetnice osnivanja HDZ-a u Bjelovaru.

Okrenulo se i vola

Bilo je veselo, okrenulo se i vola, a došlo je i puno pozvanih gostiju. Jedan od njih bio je i profesor Miroslav Tuđman. Zvao je Šimić i predsjednicu J. Kosor, no nije došla. No, došli su predsjednici županijskog i susjednih HDZ-a. Nakon proslave obljetnice, bez obrazloženja pokrenuta je čistka. Čak 50-tak utemeljitelja HDZ-a iz toga grada izbrisano je iz stranke. Bez službenog objašnjenja. Neformalno je glasilo – stradali su jer su pozvali M. Tuđmana. U međuvremenu, Tuđman je postao partner J. Kosor, ušao i u Sabor sa HDZ-ove liste. Pa su u Bjelovaru računali da će ih sada vratiti u stranku.

– Rekli smo i u Bjelovaru i u Središnjici da se želimo aktivirati, da smo ostali hadezeovci i da želimo pridonijeti konsolidiranju stranke – kaže Šimić. No, odbijeni su. Zamrznuti. Samo su čuli, opet neformalno, da su ih “J. Kosor i Šeks opet prekrižili”.

Ključne riječi

Komentara 124

OB
-obrisani-
16:08 09.03.2012.

Živi se u srcima naših naroda i narodnosti. Ja kad god upalim fergusona osjetim kako lupa srce doktura Tuđmana.

MI
miazg
16:38 09.03.2012.

ogo pa mislim da se vrate svi ovi hdz-ovci u HDZ , onda HDZ pobjeđuje na sljedećim izborima definitivno.....jacin odlazak vraća mnoge ljude nazad

OB
-obrisani-
15:35 09.03.2012.

Kvalitetni ljudi su izbačeni iz HDZ-a. Vrijeme je da se vrate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije