Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Osijek: Međunarodni znanstveni skup o njemačkome jeziku okupio 20-ak germanista

eseke-txt.jpg
Foto: Davor Javorović
24.10.2008.
u 15:56

Dvadesetak vrhunskih germanista iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske u Osijeku je okupio trodnevni međunarodni skup Podunavskih švaba, koji se danas završava.

Ugledni znanstvenici tematizirali su njemački jezik u jugoistočnoj i srednjoj Europi te mijene komunikacijskih paradigmi, raspravljajući na skupu o identitetu i jeziku, različitim narječjima te svime što je usko vezano uz germanistiku.

Među ostalim, govorilo se o povijesti njemačkog jezika, tvorbi riječi u essekerskom fokusu prepoznavanja interkulturalnosti, pozdravljanju na njemačkom i slovenskom jeziku, čistoći jezika i različitosti, nominalnim dopunama imenica u njemačkom i hrvatskom jeziku, njemačkim posuđenicama u hrvatskom govoru mladeži i slično.

Organizatori su bili Njemačka narodnosna zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba Osijek te Odjel za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u sklopu skupa predstavljena je i vrijedna knjiga Essekerski rječnik autora prof. dr. sc. Velimira Petrovića.

– Koliko sam dugo radio i skupljao građu za ovaj rječnik, ni sam nisam siguran, ali sretan sam da je knjiga konačno ugledala svjetlo dana jer sve što se može pročitati i naći u njoj puno znači za povijest Osijeka – rekao je prof. Petrović.

Dodao je da su tvrdnje kako je essekerski ustvari hrvatski jezik s njemačkim elementima zabluda te istaknuo kako je to njemački jezik nastao mješavinom različitih dijalekata.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije