Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procjene IFO Instituta

Osamsto tisuća izbjeglica stajat će Njemačku 10 milijardi eura

A migrant boy holds snacks during a giveaway by Turkish volunteers living in Berlin outside the Berlin Office of Health and Social Affairs (LaGeSo) as migrants wait for their registration in Berlin, Germany September 21, 2015.  REUTERS/Fabrizio Bensch TPX
Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
1/12
22.09.2015.
u 08:08

bez diploma
Tvrdi se i kako nije točno da su pristigli migranti visokoobrazovani

IFO Institut, u nas poznat i po izradi HDZ-ova gospodarskog programa, iznio je svoje nalaze i procjene o izbjeglicama koji pristižu u Njemačku. U analizi se napominje da će najavljenih 800.000 izbjeglica koji trebaju stići ove godine državu stajati najmanje deset milijardi eura te se ističe kako ti ljudi u Njemačkoj nemaju rodbinskih veza ni organiziranog smještaja, a mnogi će nastojati dovesti i članove obitelji. Migracijski pritisak nastavit će se već samo zbog demografske situacije u tim zemljama.

Navode se i podaci Svjetske banke o nepismenosti izbjeglica u dobi od 14 do 24 godine – nepismenih je Sirijaca 4%, Iračana 18%, Nigerijaca 34%, a Afganistanaca čak 53%. Podjednako je za IFO Institut zabrinjavajuće to što je udio izbjeglica s diplomama visokih obrazovnih ustanova čak i u slučaju najrazvijenije Sirije tek šest posto, a zanemariv je broj onih koji imaju dokument o znanju njemačkog jezika.

Oni su potpuno nepripremljeni za njemačko tržište rada, piše u izvješću te se dodaje kako će naknadno obrazovanje pristiglih izbjeglica izazivati nove troškove za njemačku državu. Njihova je radna produktivnost zbog svega toga iznimno niska te je opravdana bojazan kako oni neće moći osigurati vlastitu egzistenciju jer nisu u mogućnosti opravdati u Njemačkoj zajamčenu minimalnu plaću od osam i pol eura na sat.

Treba se bojati, navodi se također, pada zaposlenosti i dodatnog fiskalnog tereta, što se neće izmijeniti ni ako se ukine minimalna plaća. Ni tada neće doći do potpune integracije izbjeglica u njemačko tržište rada, pokazuje analiza IFO Instituta.

Foto: IFO Institrut

>> Oni koji su uspjeli doći do Njemačke slave, a svi izbjegavaju Francusku – evo zašto

>> Ostojić: Otvorit ćemo granicu sa Srbijom tek kad prestanu usmjerivati izbjeglice samo u Hrvatsku

Komentara 19

BA
barbaizamerike
09:54 22.09.2015.

ANKETA treba ih poslati kod bogatih ARAPA u DUBAI ali nece jer je u Njemackoj bolja socijala

JU
juma
10:40 22.09.2015.

Kao i obično kada se krene baratati brojkama i novcima nastupi otrežnjenje nakon welcome refugees histerije. Sada bi sve te troškove trebalo podijeliti dobročiniteljima bez pokrića, koji zovu izbjeglice dobrodošlim na teret drugih, a sami se prikazuju kao veliki humanisti i dušebrižnici.

HY
Hygeia
10:18 22.09.2015.

Njemci vec rekli da je max.10% od pravih izbjeglica skolovano i da bi ih se moglo zaposliti,ostalo nema sanse da se zaposli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije