Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijatelji nautičara

Osamljena kamena zdanja na pučini na markicama HP-a

markice svjetionici
Foto: Hrvatska pošta
1/3
24.09.2013.
u 14:03

Svjetionici Pločica pokraj otoka Hvara, Stončica na Visu i Sućuraj na krajnjem istoku Hvara nova su tri izdanja u seriji "Hrvatski svjetionici"

Hrvatski svjetonici, nezaobilazni prijatelji svih nautičara u noćnim putovanjima Jadranom, i ove su se godine našli na poštanskim markicama Hrvatske pošte.

Svjetionici Pločica pokraj otoka Hvara, Stončica na Visu i Sućuraj na krajnjem istoku Hvara nova su tri izdanja u seriji "Hrvatski svjetionici" koja će u optjecaju biti od 26. rujna. Fotografije ovih kamenih usamljenih zdanja djelo su Andrije Carlija, fotografa iz Splita, dok dizajn potpisuje Orsat Franković, dizajner iz Zagreba.

Izgrađeni za vrijeme Austro-Ugarske, svjetionici i dan danas osvjetljavaju put mornarima i putnicima namjernicima. Najstariji od ova tri, svjetionik Stončica izgrađen je 1865. godine u samo 4 godine, svjetionik Sućuraj izgrađen je 1874., dok je Pločica s radom započela 1887. godine.

Dok na Sućurju i Pločici već dulje od desetljeća nema posade, Stončicom još uvijek vlada čvrsta ruka svjetioničara. Mnogi jadranski svjetionici pretvoreni su u turistička zdanja, no ne smije se zaboraviti da je njihova osnova funkcija osiguranje plovnih puteva Jadrana, čemu pridonosi i ova serija poštanskih markica.

>>Najstariji hrvatski svjetionik, a s njega se vidi - Istra

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije