Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Prvi slučajevi u Međimurju i Bjelovaru, najviše zarađenih u Zagrebu

Split: Trijaža pacijenata izspred KB Firule
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
22.06.2020.
u 12:57

Nema novozaraženih u Istarskoj županiji, stanje je pod kontrolom i mirno, rekao je Dino Kozlevac.

Pristižu podaci o novozaraženim osobama u Hrvatskoj. Istarski stožer javlja kako kod njih nema novozaraženih.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, gostovao je u emisiji HTV-a 'Studio 4' te je izjavio kako nema novozaraženih u Istarskoj županiji i da je situacija apsolutno pod kontrolom.

- Nema novozaraženih u Istarskoj županiji, stanje je pod kontrolom i mirno. Cijeli sustav civilne zaštite i borbe protiv koronavirusa djeluje sa županijom, općinama i relevantnim pravnim osobama koje su uključene u Stožer civilne zaštite, rekao je Dino Kozlevac.

Jedan slučaj u Međimurju

Nakon 68 dana od posljednjeg oboljelog, pojavio se novi slučaj zaraze koronavirusom u Međimurskoj županiji. Župan Matija Posavec rekao je da je deveti oboljeli u toj županiji mlađa osoba. U samoizolaciju je stvaljeno 12 osoba, od kojih šest djelatnika u zdravstvenom sustavu. - Molimo građane na oprez - pozvao je župan Posavec i najavio pojačane mjere opreza u zdravstvenim ustanovama i domova za starije osobe. Pozvao je i stranke da vode računa o mjerama u vrijeme kampanje. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal kaže da se radi o osobi za koju ne mogu sa sigurnošću utvrditi gdje se zarazila. Traži se, dakle, izvor zaraze.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak kaže da je šestero djelatnika poslano u samoizolaciju - jedan liječnik, četiri medicinske sestre i tehničara te spremačica.

Bjelovarsko-bilogorska županija više nije korona free

Nakon što je Bjelovarsko-bilogorska županija dugo glasila kao korona free županija, jučer je testiranjem otkriveno kako je jedna Bjelovarčanka pozitivna na koronavirus. Riječ je o ženskoj osobi koja je turistički boravila u Srbiji, točnije Beogradu. Navela je 25 ljudi kao bliske kontakte, svi se trenutno testiraju. Njih pet je iz Bjelovarko-bilogorske županije, dok su ostali iz ostatka Hrvatske. 

Osoba je imala blage simptome i sama se javila lokalnoj epidemiološkoj službi. S obzirom na iznimno blage simptome, epidemiolozi su joj odredili samoizolaciju. Inače, ovo je prva osoba u županiji pozitivna na koronavirus nakon što 36 dana nije bilo niti jednog pozitivnog građana.

Bez novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 57 obrađenih testova sa područja SDŽ danas nema novooboljelih osoba. 130 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Ni jedna osoba se ne nalazi na bolničkom liječenju u KBC - u Split.

Tri slučaja u Osječko-baranjskoj

U KBC Osijek testiran je 51 uzorak od kojih su tri pozitivna na koronavirus. Sve tri osobe kontakti su ranije oboljelih. Trenutno je aktivno oboljelih na području Osječko-baranjske županije 11 osoba, a od početka pandemije do danas ukupan broj oboljelih u toj županiji iznosi 144.

Oboljele osobe imaju blage simptome bolesti te se nalaze na kućnom liječenju.

Epidemiolozi i dalje prikupljaju podatke o kontaktima novooboljelih, a trenutno se u samoizolaciji nalazi 88 osoba, od kojih je 48 stavljeno u izolaciju tijekom posljednja 24 sata.

- Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas je izdao preporuku pružateljima socijalnih usluga što se odnosi na privatne domove za stare da i oni zabrane posjete te izlaske i izlaske, kako štićenika tako i ostalih osoba koje dolaze u dom – rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite OBŽ Goran Ivanović.

Posjete u KBC Osijeku, Općoj županijskoj bolnici Našice te županijskim domovima za stare i nemoćne zabranjene su od pojave novooboljelih na našem području.

Osam novih slučajeva u Zagrebu

U protekla 24 sata zabilježeno je novih osam slučajeva zaraze koronavirusom u Zagrebu, potvrdio je Hini Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u ponedjeljak.

"Imamo osam novih slučajeva zaraze, uglavnom je riječ o obiteljskim i bliskim kontaktima zaraženih, a jedan je novi uvezeni slučaj", kazao je ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar.

Dodao je da je u Zagrebu trenutno 37 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Također, određena je i 351 samoizolacija.

Šostar je potvrdio da je zaražen i jedan zaposlenik Doma sportova, a da su u samoizolaciju stavljeni svi njegovi kontakti.

"Pratimo kako će se situacija razvijati", zaključio je.

Koronavirusom zaražen pacijent koprivničke Opće bolnice

Koronavirusom je zaražena jedna osoba na području Koprivničko-križevačke županije, a riječ je o pacijentu koprivničke Opće bolnice "Dr. Tomislav Bardek".

Iz županijskog Stožera civilne zaštite rekli su u nedjelju kako je taj pacijent prije daljnje medicinske obrade testiran na covid-19 te je nakon prvog negativnog nalaza ponovnim testiranjem potvrđen kao zaraženi.

"Pacijent je, zajedno s još četiri pacijenta koji su bili u bliskom kontaktu, zbrinut i premješten u izolaciju na Infektivnom odjelu koprivničke bolnice, sukladno protokolima i uputama koje propisuju parametre zbrinjavanja infektivnih pacijenata", navode u Stožeru.

Dodaju kako su, nakon epidemiološke obrade, iz predostrožnosti mjerom kućne samoizolacije obuhvaćena i četiri zdravstvena djelatnika.

Stožer je s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju na telefonskoj sjednici onio i zaključak o zabrani posjeta i izlazaka korisnika ustanova u socijalnoj skrbi  odnosno domova za starije i nemoćne osobe na području županije, privatnih obiteljskih domova i udomiteljskih obitelji, te je do daljnjega ukinuo posjete u koprivničkoj bolnici.

Ključne riječi

Komentara 8

SU
Superhero
11:20 22.06.2020.

ovaj vikend bio sam u Rovinju - talijana na svakoj strani, ne bih cak ni rekao da je bila pandemija.. sad ako u Istri ne pukne novi val znaci da je ovo sve neka montaza. treba sacekati jos koji tjedan

MO
mali_od_lekarke
12:28 22.06.2020.

Hrvatska je očito sigurna zemlja samo za hadezeovske lopove i sam koronavirus.

DU
Deleted user
13:29 22.06.2020.

Pazi ova bila turistički u Beogradu!!???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije