Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA ATENTATE

Oružjem iz bivše Jugoslavije protiv sudaca i tužitelja

mafija
afp
09.12.2009.
u 16:30

Mafijaški pokajnik Gaspare Spatuzza otkrio je kako je Cosa Nostra preko kalabrijske 'ndranghete iz bivše Jugoslavije nabavila oružje za atentate na suce i tužitelje.

RIM – Sicilijanska mafija imala je rakete zemlja-zrak koje su stigle iz Jugoslavije. Taj "detalj" ispričao je sada mafijaški pokajnik Gaspare Spatuzza, osuđen na više doživotnih zatvora zbog najmanje 40 ubojstava, među kojima i za ubojstvo protumafijaškog suca Paola Borsellina 1993. u Palermu. Gaspare Spatuzza sada surađuje s pravdom, te govori i o povezanosti premijera Silvija Berlusconija s mafijašima.

- Dignut ćemo te u zrak s raketom zemlja-zrak koja nam je stigla iz Jugoslavije - pisalo je u anonimnom pismu u kolovozu 1993. u kojem se najavljivao atentat na tužitelja u Palermu Giancarla Casellija. Tada je Caselli tek stigao u Palermo, gdje je nekoliko mjeseci ranije ubijen sudac Borsellino, a prije njega i sudac Giovanni Falcone. Držalo se kako je to pismo napisao neki mitoman, a sada, 16 godina poslije, Gaspare Spatuzza kaže kako je raketa bila u njegovu posjedu.

- Preko 'ndranghete (kriminalne organizacije u Calabriji), odnosno klana Nirta, kupili smo oružje, među kojima dva mitraljeza i jedan bacač raketa. To je oružje trebalo poslužiti za atentat na tužitelja Casellija koji se vozio helikopterom - ispričao je Spatuzza dodavši kako je bacač raketa bio pohranjen u magazinu njegove obitelji. Raketni bacač bio je sakriven u međuprostoru jednog ležaja (divana) i nije otkriven ni kada su magazin pretresli specijalci.

Čak četiri anonimna pisma najavljivala su tih godina atentat na palermskog tužitelja Casellija. U njima se naglašavalo kako je "raketa zemlja-zrak stigla iz Jugoslavije", te kako će "pucati u helikopter koji te (Casellija) prebacuje iz Punta Raisi (zračna luka u Palermu) do Boccadifalca (prva zračna luka Palerma koja sada služi samo za potrebe vojske)".

Spatuzza sa svojim ljudima nije samo postavio automobil s eksplozivom koji je dignuo u zrak suca Borsellina i njegovu pratnju, nego je ubio i u kiselini otopio tijelo 11-godišnjeg dječaka Giuseppea di Mattea, sina mafijaša Santina di Mattea koji je tada počeo surađivati s pravdom. Ubio je sina pokajnika kao osvetu mafije, a sada i sam surađuje s pravdom, odnosno iznosi detalje iz svojega mafijaškog života.

Ključne riječi

Komentara 5

MA
maticzel
16:57 09.12.2009.

Oduvijek je komunizam bio blizak sa terorizmom.Bivsa drzava je desetljecima oruzjem i novcem naveliko pomagala razne teroristicke organizacije sirom svijeta.

OB
-obrisani-
21:43 09.12.2009.

tako se klanjas ti u tvojoj dzamiji u Fiume !

BT
bili-tartuf
16:52 09.12.2009.

laksé je napisati,..\"kome sve -nije- prodavano\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije