Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojska

Oružane snage Hrvatske i BiH šire suradnju i na područje prirodnih katastrofa

Vojska
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
14.11.2018.
u 11:58

Imamo kvalitetnu i dobro vojnu i obrambenu suradnju, kazao je general Matanović.

Oružane snage Hrvatske i Bosne i Hercegovine već godinama dobro surađuju, a ta će se suradnja u iduće dvije godine proširiti, s naglaskom na pripremu za slučajeve prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda, najavili su u srijedu u Sarajevu zamjenik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Hrvatske, general Drago Matanović i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera oružanih snaga BiH, general Ivica Jerkić.

Generali Matanović i Jerkić predvodili su izaslanstva oružanih snaga dvije države na redovitim konzultacijama održanim u Sarajevu, a novinarima su nakon toga kazali kako je to bila prilika za potvrdu dobre dosadašnje suradnje i obostranog zanimanja za njeno proširenje.

"Imamo kvalitetnu i dobro vojnu i obrambenu suradnju", kazao je general Matanović navodeći kako su potanko analizirali planove suradnje za 2019. i 2020. godinu.

Video - Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik održana je vojna vježba Velebit 18

Kako je istaknuo, prioritet je na planovima za školovanje, obuku, razmjenu iskustava te na pripremi za saniranje posljedica elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Hrvatske istaknuo je kako nema prijepora koji bi bili zapreka kvalitetnoj suradnji dviju vojski, a Hrvatska posebice želi pomoći BiH svojim iskustvima na putu ka približavanju punopravnom članstvu u NATO-u.

BiH je trenutačno članica programa Partnerstvo za mir, a poduzima napore kako bi joj NATO odobrio aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP), no glavna zapreka na tom planu i dalje je izostanak političke suglasnosti unutar same države jer se vlasti Republike Srpske protive učlanjenju BiH u zapadni vojni savez.

Bosanskohercegovački general Jerkić, koji obnaša dužnost zamjenika načelnika glavnog stožera zaduženog za operacije, kazao je kako su u BiH također veoma zadovoljni postojećom suradnjom s hrvatskim oružanim snagama te žele da se ona podigne i na višu razinu. 

Podsjetio je kako vojnici iz dvije države odlično surađuju i u operacijama u inozemstvo poput "Odlučne potpore" u Afganistanu, gdje već godinama u sastavu NATO-ve misije sudjeluju postrojbe iz Hrvatske i BiH.

"Radujemo se nastavku suradnje", kazao je Jerkić.

Video - Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Komentara 3

MU
mulag
06:51 15.11.2018.

za placu treba nesto i radit, rata nema vise, nirti ce ga bit, umire se od gladi a ne od metka

KR
Krotila
12:13 14.11.2018.

šurUjte s muslimanima,nek grade đamije po hrvatskoj

Avatar zong
zong
12:53 14.11.2018.

Te dvije "vojske" jesu prirodna katastrofa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije