Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manje, no efikasnije

Oružane snage 2020.: 15.000 pripadnika, 2 gardijske brigade...

hrvatska vojska,ante kotromanović (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/12
15.03.2012.
u 20:05

Ministar Kotromanović: I s manjim proračunom Hrvatske oružane snage bit će na razini

Hrvatske oružane snage u idućih osam godina bit će smanjene, vojska će se riješiti nekih borbenih sustava i postrojbi, a zadržat će se sposobnost za zračni i pomorski nadzor. Pod geslom “Manje, no efikasnije”, ta je strategija predstavljena u vojnoj luci Kovčanje, šest kilometara od M. Lošinja, dosad zatvorenoj za javnost.

Nema luksuza

Novinari su prvi put došli u bazu o kojoj su se raspredale priče da su u njoj građeni luksuzni apartmani za odmor povlaštenih, što je bila mistifikacija, odabranu za prezentaciju nacrta Strateškog pregleda obrane, dokumenta koji definira što će se sve zbiti s Oružanim snagama do 2020. Ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić okupili su u bazi i saborski Odbor za obranu predvođen Tomislavom Ivićem, savjetnika predsjednika RH Zlatka Gareljića i novinare.

Prema strateškom dokumentu, koji mora proći saborsku raspravu, Oružane snage bit će do 2020. svedene na 15.000 pripadnika (sada 19.000). Vrlo brzo broj zaposlenika u MORH-u bit će smanjen na 700 (sada 1300), a u Glavnom stožeru na 320 (sada 390). Smanjenje broja zaposlenika, njih više od 3000, odnosi se uglavnom na administraciju. Planirano je da se 50% novca troši na plaće (sada 60%), 30% na održavanje, a 20% na opremanje i modernizaciju. U Kopnenoj vojsci bit će i dalje mjesta za dvije gardijske brigade (oklopno-mehanizirana i motorizirana), 50% naših kopnenih snaga bit će obučeno i opremljeno za sudjelovanje u operacijama NATO-a, a 10% bit će raspoređeno izvan granica. U opremi se zadržavanju tenkovi M-84 i oklopna vozila M-80, s time da će se 2016. razmisliti o modernizaciji jedne tenkovske satnije. Povući će se neki topnički i PZO-sustavi. U ugovornoj pričuvi bit će 1000 vojnika i 20.000 u nerazvrstanoj pričuvi, za koje se čuva oružje.

RBS-15 idu u povijest

Kada je HRM u pitanju, u uporabi ostaju raketne topovnjače Helsinki, no povlači se njihovo glavno naoružanje, protubrodske rakete RBS-15 (!?). Obalna straža bit će modernizirana i Kotromanović tvrdi da će do kraja ove ili početkom iduće godine naručiti gradnju dvaju ophodnih brodova od 45 m. Ukida se bojna mornaričko-desantnog pješaštva. Ostaje i borbena eskadrila zrakoplova, još će se neko vrijeme rabiti zrakoplovi MIG-21, za koje će se poslije pronaći zamjensko rješenje. Temelj avijacije su helikopterske snage, četiri do osam helikoptera bit će uvijek spremno za međunarodne operacije. Ukidaju se transportni zrakoplovi Antonov An-32, a smanjit će se broj školskih zrakoplova Pilatus. Moćni radari FPS-117 bit će integrirani u NATO-sustav.

Nakon prezentacije, bojna za specijalna djelovanja izvela je vježbu u kojoj su sudjelovali brod, čamci, helikopter, ronioci i specijalci. Ministar Kotromanović i general Lovrić uvjereni su da će i sa smanjenim proračunom Oružane snage biti na razini, dok je T. Ivić izrazio bojazan da će proračun biti nedovoljan jer će se i dalje rezati.

Komentara 36

OB
-obrisani-
20:38 15.03.2012.

Ako sutra treba samo zovi 1 milion nas Hrvata dolazi domovino HRVATSKA!!

VI
vincent
20:42 15.03.2012.

zasto ukidaju obalni raketni sistem,vojska se oprema efikasnijim i modernijim oruzjem a ne smanjuje obrambena snaga

OR
ordoABchao
20:37 15.03.2012.

nek ukinu napredovanje preko veze i odlazak u misiju preko veze... dok se to nesredi napretka nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije