Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆi MANDAT

Ortega na pragu ''kontroverznog'' trećeg predsjedničkog mandata

Daniel Ortega
Adrian Wyld/TCPI/The Canadian Press/PIXSELL
07.11.2011.
u 14:57

Tabor Sandinističke partije u Nikaragvi burno slavi nakon objave da je aktualni predsjednik Daniel Ortega pridobio više od 60 posto glasova na netom završenim predsjedničkim izborima.

Tabor Sandinističke partije u Nikaragvi burno slavi nakon objave da je aktualni predsjednik Daniel Ortega pridobio više od 60 posto glasova na netom završenim predsjedničkim izborima u zemlji, izvijestio je BBC News.

U vrlo izvjesnoj utrci Ortega je osvojio treći mandat za obnašanje predsjedničke dužnosti, a njegov najžešći protivnik Fabio Gadea uspio je dobiti tek četvrtinu građanske podrške.

Dok se oporba teško miri s izbornim porazom te za neuspjeh okrivljuje novouvedeni sustav prebrojavanja glasova, a vodeću stranku optužuje za namještanje izbornih rezultata, sandinisti su preplavili ulice Manague kako bi proslavili još jedan povijesni rezultat.

– Ovo je pobjeda kršćanstva, solidarnosti i socijalizma – izjavila je glasnogovornica stanke i ujedno prva dama Rosario Murillo.

Ortega je vlast u zemlji prvi put preuzeo 1979. godine kada je sandinistički pokret svrgnuo proameričkog diktatora Anastasia Somozu. Nakon jedanaest godina, 1990. godine, svrgnut je s dužnosti, a 2006. godine uspio je izboriti novi mandat.

Posljednji uspjeh analitičari pripisuju uspješnim socijalnim reformama koje je posljednjih nekoliko godina ostvario uz financijsku pomoć saveznika Huga Chaveza.

Komentara 1

BK
B Kosa
22:02 07.11.2011.

Danijel ortega i njegova sandisticka stranka su bili ziva komunaza neznam sada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije