Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Miljenić: Švicarac kao proizvod treba nestati iz Hrvatske

Poslovne banke svakako zarađuju na kreditima, bilo onim u švicarskom franku, bilo u euru, samo je pitanje hoće li to biti dobit ili ekstradobit – izjavio je ministar Miljenić
30. rujna 2015. u 09:41 9 komentara 602 prikaza
Orsat Miljenić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da ne očekuje da će se Zakon o potrošačkom kreditiranju, kojim će se provesti konverzija iz kredita u švicarskim francima u one u eurima, srušiti na Ustavnom sudu kako to najavljuju neke banke.

– Banke će u svom interesu odrediti put kojim im je najbolje ići. Poslovne banke svakako zarađuju na kreditima, bilo onim u švicarskom franku, bilo u euru, samo je pitanje hoće li to biti dobit ili ekstradobit – izjavio je ministar Miljenić u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

Miljenić je naglasio kako je upitno koliko su se banke, to jest jesu li se uopće, zaduživale u francima. Dodao je i da je HNB trebao reagirati čim se "tako loš proizvod" pojavio na hrvatskom tržištu. – Švicarac kao proizvod treba nestati iz Hrvatske i to je dodana vrijednost ovog slučaja – rekao je Miljenić.

– Mislimo da banke nemaju temelja za tužbu, ali imaju pravo na to. Mi stojimo kod svoje odluke, ako i dođe do tužbe, pronaći ćemo rješenje. Građani mogu biti mirni – rekao je Miljenić i osvrnuo se na kamate.

Rekao je kako treba razgovarati, propisati neke stvari i vidjeti zašto je kamata kod nas, primjerice, 6 posto, a u susjednim zemljama je manja.

Ministar je rekao i da je Ustavni sud trebao ocjenu dijelova izbornog zakona donijeti prije te da je loše što ju je donio nakon raspuštanja Sabora.

Na pitanje o izbjegličkoj krizi Miljenić je rekao da je Hrvatska otvorena zemlja. – Izbjeglice su dobrodošle kod nas, ali južni pravac neće biti otvoren za njih jer je to puno teži put. Ne možemo kontrolirati situaciju s izbjeglicama u Srbiji, ali normalno je da ih šalju i na druge granice. To smo jedino od njih tražili – rekao je Miljenić.

>> Zbog konverzije franka povećane rate u eurima

>> 'U potpunoj histeriji donesen je zakon o CHF koji nije pravedan'

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Avatar Benedikta
  Benedikta:

  Odjednom svi vrsni stručnjaci u svome području. Gdje je to njihovo znanje bilo ove četiri godine?!

 • tajgan:

  znači,kmeru,prespavao si 3g i 9 mjeseci

 • hromcan:

  Kaj ste radili cjeli mandat.? Jesu li SIGURNO JESU izbori zaslužni za to naglo buđenje.