Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'HNB je trebao reagirati'

Miljenić: Švicarac kao proizvod treba nestati iz Hrvatske

Orsat Miljenić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
30.09.2015.
u 09:41

Poslovne banke svakako zarađuju na kreditima, bilo onim u švicarskom franku, bilo u euru, samo je pitanje hoće li to biti dobit ili ekstradobit – izjavio je ministar Miljenić

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da ne očekuje da će se Zakon o potrošačkom kreditiranju, kojim će se provesti konverzija iz kredita u švicarskim francima u one u eurima, srušiti na Ustavnom sudu kako to najavljuju neke banke.

– Banke će u svom interesu odrediti put kojim im je najbolje ići. Poslovne banke svakako zarađuju na kreditima, bilo onim u švicarskom franku, bilo u euru, samo je pitanje hoće li to biti dobit ili ekstradobit – izjavio je ministar Miljenić u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada'.

Miljenić je naglasio kako je upitno koliko su se banke, to jest jesu li se uopće, zaduživale u francima. Dodao je i da je HNB trebao reagirati čim se "tako loš proizvod" pojavio na hrvatskom tržištu. – Švicarac kao proizvod treba nestati iz Hrvatske i to je dodana vrijednost ovog slučaja – rekao je Miljenić.

– Mislimo da banke nemaju temelja za tužbu, ali imaju pravo na to. Mi stojimo kod svoje odluke, ako i dođe do tužbe, pronaći ćemo rješenje. Građani mogu biti mirni – rekao je Miljenić i osvrnuo se na kamate.

Rekao je kako treba razgovarati, propisati neke stvari i vidjeti zašto je kamata kod nas, primjerice, 6 posto, a u susjednim zemljama je manja.

Ministar je rekao i da je Ustavni sud trebao ocjenu dijelova izbornog zakona donijeti prije te da je loše što ju je donio nakon raspuštanja Sabora.

Na pitanje o izbjegličkoj krizi Miljenić je rekao da je Hrvatska otvorena zemlja. – Izbjeglice su dobrodošle kod nas, ali južni pravac neće biti otvoren za njih jer je to puno teži put. Ne možemo kontrolirati situaciju s izbjeglicama u Srbiji, ali normalno je da ih šalju i na druge granice. To smo jedino od njih tražili – rekao je Miljenić.

>> Zbog konverzije franka povećane rate u eurima

>> 'U potpunoj histeriji donesen je zakon o CHF koji nije pravedan'

Ključne riječi

Komentara 9

TA
tajgan
11:11 30.09.2015.

znači,kmeru,prespavao si 3g i 9 mjeseci

Avatar Benedikta
Benedikta
10:33 30.09.2015.

Odjednom svi vrsni stručnjaci u svome području. Gdje je to njihovo znanje bilo ove četiri godine?!

HR
hromcan
14:05 30.09.2015.

Kaj ste radili cjeli mandat.? Jesu li SIGURNO JESU izbori zaslužni za to naglo buđenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije