Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moguć i raniji otpust

Miljenić: Marić će u Remetincu ostati kraće vrijeme, za njega je sada nadležan hrvatski sud

orsat miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.06.2015.
u 16:51

Bjelovarski sud potvrdio je presudu suda iz Beograda, on ide na dijagnostiku u Remetinec i tu će se provjeriti zdravstveno stanje i sve drugo što ide. Dalje se postupa kao sa svakim osuđenikom, kaže ministar

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić objavio je novinarima da je riješen predmet Veljka Marića, a u smislu njegovog transfera u Republiku Hrvatsku na izdržavanje kazne.

– Ostat će u Remetincu jedno kraće vrijeme, zavisi o proceduri, ali recimo dva do tri tjedna. Bjelovarski sud potvrdio je presudu suda iz Beograda, on ide na dijagnostiku u Remetinec i tu će se provjeriti zdravstveno stanje i sve drugo što ide. Dalje se postupa kao sa svakim osuđenikom – kazao je ministar u 16 sati. Podsjeća da je riječ o postupku koji je vrlo dugo trajao, s obzirom na to da je započeo 2010. godine njegovim uhićenjem, a kasnije i presudom.

– Poduzimali smo velike napore da dođe do ovoga. Ovo je posao Vlade, on je hrvatski građanin kao svaki drugi, ja u ni u čiju krivnju neću ulaziti niti me zanima. Postoji Konvencija o transferu osuđenih osoba i naša dužnost je bila osigurati njemu, kao i bilo kome drugome, uvjete iz te konvencije da izdržava kaznu u RH. To je nešto što se radi redovito i svatko od nas je napravio svoj dio. Meni je žao što je tako dugo trajalo. Bitno je da smo u zadnjoj fazi ušli u izravnu komunikaciju s Ministarstvom pravosuđa RH i nadležnim sudom u Republici Srbiji jer, kad smo prije nekih pola godine bili uspjeli dobiti status stranke u postupku pred sudom, mislim na nas kao Ministarstvo pravosuđa, tada smo se mogli boriti pravnim argumentima – objašnjava ministar pravosuđa te dodatno razlaže tijek pregovora i postupaka.

– Mogu vam reći da smo prvi put bili odbijeni. Viši sud prihvatio je našu žalbu jer smo imali pravo na nju. Onda se sve vratilo ponovno na postupak, pa smo se ponovno žalili i sad smo, evo, uspjeli. Dakle, to je bio postupak koji dugo traje, stalno smo poduzimali neke aktivnosti – govorim o pravosudnom dijelu. Naravno da su istodobno s time svi moji kolege odrađivali svoj dio posla jer ovo je bio predmet koji je opterećivao i naše odnose – kaže Miljenić te dodaje da je ovo svakako dobar korak u normalizaciji odnosa sa Srbijom "jer je bitno da zemlje, pogotovo u pravosudnoj sferi, imaju povjerenje jedna u drugu i da se poštuju neke stvari koje smo potpisali".

– Ovo je svakako nešto što je postojalo kao zapreka koje sada nema i jednostavno će lakše biti komunicirati i rješavati neke stvari. U svakom slučaju imamo odnose koji su takvi kakvi jesu, ovo će sigurno pridonijeti tome da oni budu bolji – vjeruje Miljenić. Podsjeća i da je Konvencija o transferu osuđenih osoba već dulje na snazi i poštuje se između Hrvatske i Srbije.

– Na tome smo inzistirali i u ovom slučaju. Ljudima koji su prije bili osuđivani u Hrvatskoj, prije petnaestak godina, a bilo ih je dosta, omogućeno je izdržavanje kazne u Srbiji. Sve što smo tražili jest da se to napravi i u ovom smjeru. Tu je bio problem s postupkom koji se vodio. Međutim, naš je stav bio i ostao, i drago mi je da je prihvaćen, ako se nešto dogodilo u Hrvatskoj, da smo mi sposobni to procesuirati. Ako treba provesti postupak, on se uvijek može napraviti – kaže Miljenić.

Na pitanje ima li Marić pravo tražiti prijevremeno puštanje, ministar odgovara da "svaka osuđena osoba sukladno zakonu ima pravo tražiti uvjetni otpust".

– Bitno je da je njegov tretman sada kao tretman bilo koje osobe osuđene u RH. Za sve je nadležan hrvatski sud koji će postupati dalje. Neću ulaziti u to što tko konkretno može, što mu zakon daje, na što ima pravo – odgovara Miljenić. Novinare je zanimalo i što je sa spornim zakonom kojim je Srbija proglasila jurisdikciju nad ratnim zločinima počinjenima na području svih država bivše Jugoslavije.

– To je druga dimenzija. Ovaj transfer napravljen je na osnovi 83. konvencije Vijeća Europe. Znate da smo na tome radili, sada vidite i s kakvim rezultatom. Vrijeme će pokazati što smo poduzimali. Zakon je takav, mi i dalje imamo svoje mišljenje o njemu i inzistirat ćemo na nekim stvarima, kao što smo rekli i prije. On nema veze s ovom situacijom. On je svoj problem, odnosno svoja stvar.

>> Veljko Marić predan je hrvatskoj policiji, na putu je za Remetinec

Komentara 54

ĆA
ćaćaća
17:16 02.06.2015.

oni koji su objavili registar branitelja na internetu sad glume spasitelje..registar agresora skrivaju...

CP
Cviet Prigorja
17:21 02.06.2015.

Veliki uspjeh eurozastupnice Petir!!!

DA
danyy
17:14 02.06.2015.

kako se sve moze rijesiti prije izbora. al đaba drugovi moji. jos par mjeseci i bye bye...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije