Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSTA JE BILO

"Orlova kandža" ogrebla nigerijske prevarante

upozorenje
Foto: Central Bank of Nigeria
1/2
23.10.2009.
u 20:32

U koordiniranoj akciji kodnog imena "eagle claw" nigerijska policija zatvorila je u petak 800 lažnih internetskih stranica i uhitila 18 grupa prevaranata.

Ima li bilo koga tko ima e-mail adresu, a da na nju nije primio barem jedno pismo koje obećava financijska brda i doline, i spominje tajne račune u švicarskim bankama kojima vlasnik nema pristupa pa mu treba pomoć i nudi milijune? Kao što već i vrapci na grani znaju, većina takvih prevarantskih ponuda stiže iz nigerijskih internet-kafića, u kojima organizirane bande prevaranata po cijeli dan šalju lažne e-mailove i čekaju da se na njih upeca makar svaki stotisućiti primatelj, po onom slavnom načelu P. T. Barnuma da se "svake minute rodi jedna budala".

A nigerijskim vlastima je već dosadilo da njihova zemlja bude najpoznatija po internetskim prevarantima, pa je tamošnja policija krenula u akciju. U Španjolskoj je u ožujku uhićeno 23 prevaranta, uglavnom iz Nigerije, koji su e-mailovima punim lažnih obećanja prevarili više od 150 ljudi. A to je bio tek početak, jer je u petak krenula organizirana akcija obračuna sa internetskim kriminalcima.

- Više od 800 prevarantskih e-mail adresa identificirano je i ugašeno - kaže Farida Waziri, šefica nigerijske Komisije za ekonomske i financijske zločine. - Uslijedilo je 18 uhićenja istaknutih udruga povezanih sa internetskim kriminalnim organizacijama.

U organiziranju operacije "Orlova kandža" s nigerijskim vlastima surađivao je Microsoft, koji im je stavio na raspolaganje tehnologiju za istraživanje porijekla e-mail prijevara. Nakon efektnog početka, akcija se nastavlja.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
22:25 23.10.2009.

Nikome nista ne vjerovat i najbolje ne igrat. Sve su to poznate igre lopova. Cuvajte se PIRAMIDA i raznih laznih obecanja..svi zele Vase pare i to na brzinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije