Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FEROTIPIJA

Original fotografije Billyja Kida prodan za 2.3 milijuna $

Billy the Kid
Reuters
26.06.2011.
u 15:16

Jedini sačuvani od pet otisaka ferotipne fotografije slavnog odmetnika, snimljene prije 130 godina, prodan je na dražbi u Denveru za 2.3 milijuna dolara

Kupac William Koch, milijarder i mlađi brat Davida i Charlesa Kocha, samozatajnih ultrakonzervativnih bogataša iz Kanzasa koji su glavni financijeri čajankarskog pokreta, odsad će se moći hvaliti da u svom posjedu ima jedinstveni predmet iz burne povijesti Divljeg zapada: jedinu dokazano autentičnu fotografiju odmetnika iz Novog Meksika Henryja McCarthyja, koji je posthumno postao legenda pod nadimkom Billy the Kid.

Koch je na dražbi predmeta iz povijesti američkog zapada održanoj na The Old West Show & Auction u Denveru, na kojoj je bilo još zanimljivih ponuda poput postera za cirkus Buffalo Billa s potpisima svih učesnika, samog W. F. "Buffalo Billa" Codyja i slavne Annie Oakley, čija je vještina u gađanju puškom impresionirala čak i Bika Koji Sjedi, ponudio najviše - 2 milijuna i 300 tisuća dolara - za fotografiju za koju je sam Billy the Kid svojedobno platio fotografu 25 ondašnjih centi, što bi kad se uračuna inflacija danas bilo oko 5 dolara (manje od 30 kuna).

Kako su se ferotipije otiskivale "zrcalno", ta fotografija bila je izvor pogrešne legende o Billyju the Kidu kao "ljevorukom revolverašu", kako se i zvao film s Paulom Newmanom kao Billyjem. Postoji još nekoliko fotografija mladog odmetnika kojeg je šerif Pat Garret ubio 1881. u 22. godini, naknadno pronađenih u obiteljskim zbirkama i arhivima po Novom Meksiku, ali ova je jedina dokazano autentična i bila je iskorištena za korice knjige o Billyju koju je Garrett napisao.

Snimljena je krajem 1879. ili početkom 1880., a po sjećanjima očevidaca putujući fotograf je u Fort Sumteru taman pakirao svoju opremu kad je Billy istrčao, rekao da se i on hoće slikati, i na brzinu se namjestio s puškom u ruci. Na slici lice mladog odmetnika, koji je prema sjećanjima onih koji su ga poznavali bio dosta zgodan, izgleda izobličeno jer je Billy vjerojatno pomicao čeljust i izgovorio nešto tijekom relativno duge ekspozicije za ferotipsku fotografiju. Fotografija je malo razmazana oko Billyjevih bokova, vjerojatno zato što ju je on strpao u džep prije nego što se otisak sasvim osušio.

Billy je taj otisak, jedan od ukupno četiri veličine 5 X 7 cm, dao svom prijatelju D. Derricku, i fotografija je ostala u posjedu Derrickove obitelji, te se našla u vlesništvu njegova nećaka Franka Uphama, po kojem je nazvana "Upham fotografija". Uphamovi nasljednici su tu originalnu fotografiju zadnji put izlagali javnosti u Novom Meksiku 1986., nakon čega je čuvana u bankovnom sefu u zapečaćenoj omotnici ispunjenoj dušikom. Očekivalo se da će postići cijenu od oko 400.000 dolara, ali je član bogate obitelji Koch, čiji su Koch Industries druga najveća privatna tvrtka u SAD, bio uporan i izlicitirao najveću cijenu za tu fotografiju, originalni primjerak koji je svojedobno i sam Billy the Kid držao u rukama.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Sor@n
Sor@n
14:48 03.07.2011.

Hehe vidi ga Bili the pljuc. Koji su to odrpanci bili. Na današnjim Western filmovima revolveraše prikazuju previše ušminkane i ulizane u kožnjacima i dr.

Avatar commentator
commentator
14:31 25.09.2011.

Mogli ste zviznuti još koji piksel na fotografiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije