Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zapovjednik

Orića planirali uhititi u Srbiji jer BiH i Srbija ne izručuju svoje osumnjičene

naser orić
Screenshot YouTube
05.02.2014.
u 10:30

Orić je imao komunikaciju i poslovnu i privatnu u Srbiji, i on je na taj način trebao biti dostupan našim pravosudnim organima, kaže Vekarić.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je danas za srpsku državnu televiziju kako je ratni zapovjednik Srebrenice, Naser Orić kojega je Haag oslobodio svake dogovornosti za ratne zločine u BiH protiv Srba, dolazio u Srbiju i da je bilo planirano njegovo uhićenje, ali da se to nije dogodilo jer su procurile informacije.

Pojasnio je kako je pravno neizvedivo da Orić bude izručen Srbiji, jer "jedna zemlja drugoj ne izručuju osumnjičene za ratne zločine", pa su razmišljali uhititi ga za jednog od njegovih posjeta Srbiji.

- Orić je imao komunikaciju i poslovnu i privatnu u Srbiji, i on je na taj način trebao biti dostupan našim pravosudnim organima. I to je bilo u nekoj predfazi, prije raspisivanja "crvene tjeralice" za njim i to je izašlo u javnost, što je izazvalo veliku štetu predmetu - rekao je Vekarić dodajući kako će Srbija ustupiti BiH "nove i jake" dokaze ali je neizvjesno hoće li bosansko pravosuđe i pokrenuti postupak jer sporazum kojega su potpisali Srbija i BiH je neobvezujući.

>>Srbija raspisala tjeralicu za zapovjednicima obrane Srebrenice

>>Srbija traži Nasera Orića za ratne zločine iako ga je Haag oslobodio

Komentara 24

DP
Dule Pacov
11:30 05.02.2014.

dolijace kad tad, morace da izadje iz mahale, predace nam ga hrvatska, jerbo jedino tuda se moze provuci, istrunuce u mahali, u krajnjem slucaju, tu je centar simon vizental, kidnapovace ga i prebaciti preko drine, mada je verovatnije da ce nestati bez traga i glasa...

JA
JASTREBAC
12:55 05.02.2014.

Svi zločinci, koji su se ogrešili o pravila ratovanja moraju da odgovaraju. Do sada su na tapetu bili uglavnom optuženi iz srpskog korpusa. S obzirom da zločini ne zastarevaju, kako oni od pre 70 godina, tako i ovi od juče, došlo je vreme da se na optuženičku klupu izvedu i zločinci iz redova drugih naroda sa prostora bivše Jugoslavije.Neko je silovao, klao, ubijao i proterivao i Srbe. Neko će morati i za to da odgovara uprkos tome što kod pojedinaca vlada uverenje da ubiti Srbina i nije neki greh. Pravo je svakoga naroda da se na svoj način odnosi prema drugom narodu pa i da srpske žrtve smatra "normalnim" ali, Srbija na to nikada neće pristati. Gospodin Orić će morati da se drži svoje "proklete avlije" i da se okreće do kraja života. Ako ništa drugo živeće u strahu i kavezu koji će čuvati njegova "braća" muslimani. Van tog "kaveza" njegov život neće vredeti ni "pet para".

Avatar Dolar=0
Dolar=0
13:00 05.02.2014.

U pisanim svedočanstvima Bošnjaka iz Srebrenice ima niz primera Orićeve bestijalnosti prema sunarodnicima, u zaštićenoj enklavi UN razvio švercerski biznis do brojnih ubistava nepodobnih Bošnjaka i silovanja bošnjačkih žena. U svedočenju koje je Šaha Čohadarević i Konjević Polja dala vojnimnim istražnim organima Armije BiH u Tuzli 1995, nakon što je Vojska Republike Srpske oslobodila Srebrenicu, navodi se da je Orić bio "glavna ličnost po svim pitanjima u tom gradu". "Naser Orić bio je poznat po tome što je odvodio devojke i žene iz Srebrenice po svom izboru i neke od njih silovao. Znam za slučaj jedne lepe devojke po imenu Zlata, iz Kamenice kod Zvornika, koju je Naser silovao", navela je Čohadarevićeva, U strogo poverljivom dokumentu Uprave službe vojne bezbednosti pri Generalštabu tzv. Armije BiH, sa potpisom generala Jusufa Jašarevića, takođe se navode Orićeve kriminalne aktivnosti. "Prema svedočenju Huse Salihovića i Fahrudina Alića, Orić je silovao izvesnu devojku Beharu, kćerku Rifata iz Boljevice, a takođe je planirao ubistvo Ibrana Mustafića", naveo je Jašarević. On je u ovom dokumentu naveo da je Orić u svom stanu u Tuzli 1995. imao oko tri kilograma zlata i 500.000 nemačkih maraka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije