Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUNJ UVODI RED

Organizirane grupe na Rastoke samo uz pratnju stručnih vodiča

rastoke3
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/5
20.04.2010.
u 15:22

– Slažem se s kontrolom dolazaka, no to je samo "gašenje požara". Treba što prije zaposliti direktora turističke zajednice, sposobnu osobu koja će poznavati strane jezike – kaže Sanja Holjevac, direktorica poduzeća Slovin Unique-Rastoke.

Organizirane grupe Rastoke će od ove turističke sezone moći obilaziti samo uz pratnju stručnih i licenciranih vodiča, kojih je u Slunju troje. Najnovija će se mjera najvjerojatnije provoditi od 15. svibnja. Prije donošenja konačne odluke održat će se još jedan sastanak. Grad se odlučio na takav potez da bi napokon imao uvid u broj dolazaka grupa, ali i barem malo uveo reda u razgledavanje s obzirom na to da svake godine nepregledne kolone gostiju samoinicijativno "lutaju" Rastokama.

Prvo opomena

Grupe će kontrolirati student koji će na tim poslovima raditi u sklopu turističke zajednice.

– Kada uhvatimo nekog bez licenciranog vodiča, za prvi put zaradit će samo opomenu. Nakon toga više neće moći ući na Rastoke.

Organizirane grupe su veći problem i najprije ćemo se njima pozabaviti. Poslije njih na red će doći i pojedinci – najavio je gradonačelnik Slunja Ivan Bogović. Osim toga, u Slunju žele da turisti dobiju prave i točne informacije o njihovom kraju, jer se često događalo da su od gostiju doznali da vodiči baš i nisu kvalitetni. Mnoge turističke agencije na svojim stranicama oglašavaju organizirane posjete Rastokama uz pratnju stručne osobe, ali u praksi to baš i nije bilo tako. Stoga su i turistički djelatnici s veseljem primili ovakvu odluku. Međutim, smatraju da to neće riješiti sve probleme na Rastokama koji traju već niz godina.

– Slažem se s kontrolom dolazaka i to je trebalo već učiniti. No, to je samo "gašenje požara". Treba što prije zaposliti direktora turističke zajednice, sposobnu i stručnu osoba koja će poznavati strane jezike i raditi za sve u Slunju – kazala je Sanja Holjevac, direktorica poduzeća Slovin Unique-Rastoke. Imaju jedanaest zaposlenih osoba, a brojni pojedinci i grupe obilaze njihovo atraktivno imanje.

– Uz kupnju ulaznica nudimo i priču o Rastokama. Zainteresirane ne vodimo izvan našeg prostora. Trudimo se svake sezone uvesti nešto novo – dodala je Sanja Holjevac. Kako se već godinama ne zna broj domaćih i stranih posjetitelja na Rastokama, razmišljalo se i o uvođenju naplate ulaza, ali se od toga odustalo. Tome se protive i privatnici na Rastokama, koji smatraju da bi se time ograničile poduzetničke slobode.

– Nisu Rastoke nacionalni park, nego spomenik kulture. S druge strane, pitanje je koliko će još imati taj status, jer su od nekadašnjeg vodeničarskog naselja danas ostale tri mlinice. Međutim, po meni je jedan od najvećih problema što se već godinama ponavlja priča da grad nema nikakve koristi od brojnih turista koji ovamo dolaze. Međutim, redovito plaćamo i komunalnu naknadu i spomeničku rentu i sva ostala davanja, pa ispada da mi itekako pomažemo njima, a ne oni nama. Osobno samo želim da me puste na miru da radim svoj posao – poručuje Milan Petrović, vlasnik ugostiteljskog obrta Petro. Nikola Flanjak, vlasnik Turističkog centra Mirjana Rastoke, tri godine organizira obilazak turista uz pratnju stručnih vodiča.

Najaviti dolazak

Već je nekoliko puta predlagao gradu da zaposle komunalnog redara koji će kontrolirati dolazak gostiju

– Treba zaustaviti "gusare" koji bez kontrole dolaze na Rastoke i uništavaju ih. Ne trebaju nam nikakve rampe. Dovoljne bi bile table s obavijestima da se svaki dolazak mora najaviti. Da od svakog turista dobijemo samo jednu kunu, to bi na kraju sezone bila zarada od pola milijuna – poručuje Nikola Flanjak.

Ključne riječi

Komentara 2

AN
anita210
10:04 22.04.2010.

Poštovani! S obzirom da sam ovaj vikend uživala u ljepotama Rastokama družeći se s nekolicinom prijatelja uz dobru atmosferu koju je priredio Rastraft moram komentirati ovaj članak. Žalosno je da su gradski predstavnici grada Slunja iskoristili posjetitelje Rastrafta kao žrtve za objašnjenje svog lošeg poslovanja u turističkom pogledu te da ih se naziva „gusarima bez kontrole koji uništavaju Rastoke“. Nepregledne kolone mladih ljudi iz cijele Hrvatske, a ponajviše s područja Karlovačke županije nipošto nisu „samoinicijativno lutale Rastokama“ već su se ciljano došle odmoriti, uživati u sportskom natjecanju u raftingu te u popratnim koncertima. Ako Grad za sebe od turista, koji su ovaj vikend posjetili Rastoke, nije uvidio nikakve koristi, onda je problem u Gradu, a ne u turistima. Tako su se već i ovaj vikend uočili silni propusti u turističkoj ponudi grada Slunja, a turisti su bili spremni potrošiti i više od jedne kune. Nedostajali su štandovi sa hranom (roštilj, kotlovina, gulaš…) koji su uvijek dobro posjećeni. Kafići su bili prepuni i dobro se „trošilo“, ali moram spomenuti propust jednog ugostiteljskog obrta (iz pristojnosti ne želim imenovati) u kojem sam morala diktirati konobarici što da mi naplati jer nije bila u stanju zapamtiti narudžbu koju samo čekali 15 min, a radilo se samo o piću (da smo naručili nešto za jelo, vjerojatno bismo ručali večeru). Pozivam gradske vlasti grada Slunja da budu kreativniji u rješavanju svog problema od naplate ulaza, rampe i najave turista što će biti dobre mjere kontrole turista kada Rastoke budu imale nešto više za ponuditi u ugostiteljskom, sportskom i rekreativnom smislu. Samoinicijativno će lutati one mase koje nemaju što raditi. Možete li surađivati s organizatorima Rastrafta, pa osim što posjetitelji mogu doći na natjecanje, mogu li platiti i sami isprobati rafting? Može li postojati neki minibus koji će posjetitelje provesti okolicom Rastoka i Slunja, možda do Baraćevih spilja ili indijanskog naselja, spustiti do Mrežnice i sl… Dakle, na vama je red, a ne na turistima. Nadam se samo da vaše mjere neće istjerati domaće turiste kojima Rastoke predstavljaju oazu mira i opuštanja i da se prilikom svoj sljedećeg posjeta Rastokama neću morati najaviti. Dakle, Gradske Vlasti sad u urede, smislite dobru turističku ponudu i ponudite nam je! U radu je vaš spas! :)

SY
sybil8
10:26 23.04.2010.

Slažem se s komentarom iznad.. slunj i rastoke jednostavno nemaju što ponuditi turistima i na tome treba poraditi. A ne na kontroli onih koji usprkos tome svrate u rastoke. Prirodne ljepote su tu ali sadržaji...ništa nšta.. Tužno je kako grad koji bi uz pravo vodstvo mogao postići toliko toga jednostavno propada... Dovoljan dokaz je Rast Raft,jedina stvar koju Slunj ima za ponuditi i prihvaćena je odlično..tisuće i tisuće posjetitelja,a inače...pustoš..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije