Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.06.2016. u 11:00

Ako je ovo državnički potez kako bi zaštitio interese RH, tada ga nije povukao samostalno

Tihomiru Oreškoviću, nekadašnjem Tevinu top menadžeru i sadašnjem predsjedniku hrvatske Vlade, mora se priznati jedno: čovjek ima smisla za dramu. Na vrhuncu političke krize – u situaciji kad pola Hrvatske već tjednima slaže scenarije pokušavajući odgonetnuti tko će pobijediti u ratu HDZ-a i Mosta – on na ostavku poziva ključne igrače svoga tima, Karamarka i Petrova! I političku krizu dovodi do usijanja. Taj je potez za većinu političara u ovoj zemlji bio posve neočekivan, čak šokantan. U prvom redu zato što ga je malo tko očekivao od politički neiskusne osobe, ali i zbog toga što je riječ o manevru čovjeka koji, kako je to već tisuću puta rečeno, nema izborni legitimitet te ne može ostavku zahtijevati od dvojca koji je prošao izborni proces i koji drži ključeve ove Vlade. Njegov potez izaziva brojna pitanja, no istaknut ćemo nekoliko najvažnijih.

Prvo, je li riječ o državničkom potezu Tima Oreškovića koji, znakovito spominjući iznimno važan sastanak u SOA-i, samo štiti nacionalne interese RH, koji su kudikamo važniji od političkih karijera dvojice ljudi? Ako bi to bilo točno, takav se potez ne može povući samostalno, bez konzultacija s predsjednicom, koja je i prema Ustavu jedan od stupova stabilnosti Hrvatske. Drugo, je li moguće da je Orešković zaigrao samo svoju, doduše hazardersku igru na sve ili ništa kako bi konačno uspostavio red u Banskim dvorima i postao premijer s punim autoritetom? I time istodobno omogućio častan uzmak Karamarku, kojemu u Saboru prijeti ponižavajući opoziv? Petrov je u toj varijanti samo kolateralna žrtva. Ako je tako, vjerojatno je i sam bio svjestan da je riječ o potezu kojim će častan uzmak omogućiti – samome sebi.

No najvažnije je pitanje, što je u ovome trenutku interes Republike Hrvatske: nestabilna Vlada koju bi podržala neka nova, labilna većina u Saboru i koja svaki čas može pasti, ili pak novi izbori? Znamo li da nestabilnost ne donosi ništa dobro, odgovor je jasan. Uostalom, bilo bi i najpoštenije odluku prepustiti biračima.     

>>Ako premijer sam ne da ostavku, HDZ će ga rušiti u Saboru

>>Karamarko: Ne prihvaćam poziv na ostavku. Orešković više ne uživa povjerenje HDZ-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije