Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oreško polje šaptom je palo, a lovci ostali bez 183 hektara

- Kako je moguće da je nadležno Ministarstvo dalo prethodnu suglasnost na odluku o ustanovljavanju zajedničkog lovišta Koprivnica 1, kad je za isto područje suglasnost dobilo i zajedničko otvoreno lovište Donji Vidovec? - pita župan
16. travnja 2011. u 12:13 0 komentara 6 prikaza
'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 26.08.09., Cakovec, Hrvatska-  Naleti divljaci vise ne placaju lovci nego cestari. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'

 

Međimurje malo, kako se u pjesmi naziva najmanja hrvatska županija, ostalo je bez 183 hektara lovišta koje je pripalo lovcima iz Koprivničko-križevačke županije jer se Međimurci među sobom nisu uspjeli dogovoriti o granicama lovišta. Lovačka priča počinje 2005. godine, kad je LD Fazan iz Donje Dubrave Ministarstvu poljoprivrede,  poslalo dopis u kojem traži izmjenu dijela granica između državnog lovišta Dubrava i županijskog lovišta kojim gospodari LD Patka iz Donjeg Vidovca. Riječ je o enklavi Orešec u Međimurju, s druge strane rijeke Drave, pa Ministarstvo poziva lovce iz Fazana da se obrate Međimurskoj županiji, koja će na prijedlog stručne komisije obaviti promjenu granica. Na temelju toga bi Ministarstvo tih 183 hektara županijskog lovišta priključilo državnom lovištu Dubrava, s kojim Orešec i graniči. - No, nadležne županijske službe nikad nisu osnovale stručnu komisiju. Da li zbog nečijeg privatnog ili političkog interesa, zbog poznatog međimurskog jala ili, po mom mišljenju, zbog nekvalitetno odrađenog posla odgovornih županijskih službi na čelu sa županom, Oreško polje je šaptom palo i postalo zajedničko lovište pod nazivnom Koprivnica 1. Župan mora snositi moralnu i političku odgovornost - smatra županijski vijećnik dr.sc. Predrag Kočila, ogorčen zbog gubitka međimurskog lovišta. Dok su u Međimurju trajale prepirke oko teritorija, Ministarstvo je dalo suglasnost Skupštini Koprivničko-križevačke županije da jednostrano formira svoje otvoreno lovište na području Međimurske županije!

U Ministarstvu navode da Oreško polje nikako ne može biti u sastavu lovišta Donji Vidovec jer je od njega fizički odvojeno i zasebna je cjelina koja se nalazi u sklopu zajedničkog otvorenog lovišta Koprivnica 1. Takav je stav, nakon nekoliko godina upozoravanja, izazvao uzbunu u Međimurskoj županiji, pa međimurski župan Ivan Perhoč u studenom prošle godine Ministarstvu piše da je zgranut odgovorom Ministarstva na jedan dopis župana Koprivničko-križevačke županije, u kojem se odluka Skupštine Međimurske županije o ustanovljavanju zajedničkih lovišta iz 2008. proglašava protuzakonitom i nevažećom jer je donijeta bez suglasnosti Ministarstva! Perhoč ističe da Oreško polje teritorijalno i administrativno pripada Međimurskoj županiji. - Kako je moguće da je nadležno Ministarstvo dalo prethodnu suglasnost na odluku o ustanovljavanju zajedničkog lovišta Koprivnica 1, kad je za isto područje suglasnost dobilo i zajedničko otvoreno lovište Donji Vidovec? - pita župan, koji od Ministarstva traži da povuče dopis.

 

 

 

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.