Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znak zahvalnosti

Orbanu uručeno najviše odličje Srpske pravoslavne crkve, odličje Svetog Save

The 2022 Conservative Political Action Conference (CPAC) is held in Dallas
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS
1/3
05.09.2022.
u 14:34

"Želimo mir, a nalazimo se usred rata, a to je bitka za dušu Europe koju ne možemo dobiti bez jedinstva kršćana i naše pravoslavne braće", rekao je Orban.

Čelni čovjek Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije uručio je u ponedjeljak u Budimpešti mađarskom premijeru Viktoru Orbanu najviše odličje SPC-a za njegov doprinos kršćanskim vrijednostima i dobrim odnosima između dva naroda. Odličje je dodijeljeno u "znak zahvalnosti za promicanje tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, podrške Eparhiji budimskoj SPC i izuzetan osobni doprinos jačanju prijateljstva dvaju naroda", navodi se u priopćenju SPC-a, prenosi agencija Beta. 

Prilikom dodjele odličja u sjedištu mađarske vlade patrijarh Porfirije ocijenio je  da su "zahvaljujući trudu" mađarskog premijera i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića odnosi dva naroda "danas vjerojatno najbolji u zadnjih nekoliko stoljeća". Porfirije je također istaknuo pomoć i potporu Mađarske Srpskoj pravoslavnoj eparhiji budimskoj i srpskim obrazovnim i kulturnim institucijama u toj zemlji.    

U suvremenom svijetu suočenom s novim sustavima vrijednosti "koji se nerijetko agresivno globalno nameću kako bi se urušio svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak", mađarski premijer zalaže za "kršćanski sustav vrijednosti koji izvire iz Evanđelja", ustvrdio je Porfirije istaknuvši da su to vrijednosti koje krase oba naroda, ali i dojučerašnju Europu u cjelini.

"Želimo mir, a nalazimo se usred rata, a to je bitka za dušu Europe koju ne možemo dobiti bez jedinstva kršćana i naše pravoslavne braće", rekao je Orban.

Mađarski premijer u ratu je s institucijama Europske unije zbog svog autoritarnog stila vladanja i odstupanja od europske prakse te soliranja u odnosima s Rusijom vezano uz sankcije uvedene nakon ruske invazije u Ukrajini.     

VIDEO: Kremlj poslao poruku: Naftu nećemo prodavati zemljama koje uvedu ograničenje cijena

 

Komentara 6

PR
prahrvat
17:31 05.09.2022.

Je li bio Milanović na svetoj slavi za frenda rusoljuba.

Avatar arba_arba
arba_arba
14:52 05.09.2022.

psih. osjećaj neugode praćen rumenilom, nemirom, zbunjenošću kao refleks na povredu običaja i pristojnosti ili na ugroženost dostojanstva; sram

ST
Startrack
14:51 05.09.2022.

Ovo jer Orban glumi patriotu a nikad nije pitao kadce Vojvodina bit vracena Madjarskoj. Al jes pitao zasto je Rijeka pustena od strane madjara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije