Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neograničene ovlasti

Orban želi uvesti rigorozne kazne, Pejčinović Burić mu poslala oštar odgovor

Marija Pejčinović Burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
25.03.2020.
u 14:00

– Neograničeno i nekontrolirano izvanredno stanje ne može garantirati da će se poštovati osnovna načela demokracije i da su hitne mjere kojima se ograničavaju osnovna ljudska prava strogo proporcionalne prijetnji kojoj se trebaju suprotstaviti – poručila je Pejčinović Burić mađarskom premijeru.

Mađarski parlament uskoro bi trebao odlučivati o proširenju ovlasti tamošnje Vlade, na čemu inzistira i premijer Viktor Orban, a sve kako bi se što efikasnije provodilo zaustavljanje epidemije koronavirusa. Orbanu je stoga potrebna i potpora oporbe, a najavili su i uvođenje rigoroznih izmjena zakona.

One uključuju zatvorske kazne do pet godina za nepoštivanje mjera za sprečavanje širenja infekcije te za širenje lažnih vijesti o epidemiji. Orban želi da parlament proglasi izvanredno stanje na neograničeni rok trajanja te tako i Vladi omogući proširene ovlasti.

No, u Vijeću Europe ne gledaju sa simpatijama na Orbanove namjere. Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica Vijeća Europe te bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova poslala je, stoga, Orbanu pismo u kojem izražava zabrinutost zbog spomenutog zakona.

Galerija – Mađarska poslala Zagrebu 200 kreveta

Marija Pejčinović Burić
1/2

– Pratim događanja koja se tiču ​​izvanrednog stanja u Mađarskoj s velikom pažnjom. U tom kontekstu želim naglasiti da mjere koje države članice poduzimaju u trenutačnim iznimnim okolnostima pandemije moraju biti u skladu s nacionalnim ustavima i međunarodnim standardima i uvažavati samu suštinu demokratskih načela – navela je u pismu Pejčinović Burić te dodala:

– Neograničeno i nekontrolirano izvanredno stanje ne može garantirati da će se poštovati osnovna načela demokracije i da su hitne mjere kojima se ograničavaju osnovna ljudska prava strogo proporcionalne prijetnji kojoj se trebaju suprotstaviti.

Pejčinović Burić još je dodala kako su demokratska rasprava u nacionalnim parlamentima, medijima i internetu, kao i pristup službenim informacijama i dokumentima bitni elementi svakog slobodnog i demokratskog poretka i od posebne su važnosti u kriznim situacijama za održavanje povjerenja u društvu.

– Naše su države članice s pravom odlučne riješiti se prijetnje koja proizlazi iz pandemije COVID-19, ali to se mora učiniti na način koji poštuje temeljne vrijednosti Unije: demokraciju, vladavinu zakona i ljudska prava. Vijeće Europe ostaje spremno pomoći im u tom nastojanju, uključujući stavljanje na raspolaganje sve stručnosti i pomoći koja može biti korisna. Pozivam mađarske vlasti da iskoriste ovu priliku – zaključuje se u pismu.

Komentara 87

DU
Deleted user
14:16 25.03.2020.

"suština"nije hrvatska riječ. Nije "suština" u nečemu ili nečega, nego je 》bit《 u nečemu ili nečega. Hrvatski jezik!

LE
Leoness
14:33 25.03.2020.

Ma šta se ova petlja sa svojim birokratskim glupostima. Naučila je par fraza pa sad pametuje. Kad je tako pametna neka riješi pitanje kako se obraniti od virusa

DU
Deleted user
14:37 25.03.2020.

Tak, tak i s prstekom mu zapreti, no no to delat... I kad je zaprl vrata migrantima ste solili, a potle i drugi isto to naredili.. i ne mu priznali da je bil vu pravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije