Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ PROTIVLJENJIMA

Orban zaoštrava kulturološki rat s EU: Otkrio rok za provedbu referenduma

Foto: POOL/MARTON MONUS/REUTERS/PIXSELL
1/2
22.07.2021.
u 12:16

Europska komisija prošli je tjedan počela pravnu akciju zbog mjera koje su uključene u izmjene zakona o obrazovanju i dječjoj zaštiti

U Mađarskoj bi se potkraj ove ili početkom sljedeće godine trebao održati vladin referendum o zakonu kojim se ograničava nastava o pitanjima homoseksualnosti i transrodnosti, rekao je predstojnik ureda premijera Viktora Orbana u četvrtak.

Orban je najavio planirani referendum u srijedu, pojačavajući kulturološki rat s Europskom unijom. Europska komisija prošli je tjedan počela pravnu akciju zbog mjera koje su uključene u izmjene zakona o obrazovanju i dječjoj zaštiti. Uspije li, Bruxelles bi mogao zaustaviti financiranje Mađarske dok traju ograničenja.

"Za Mađarsku postoji mnogo više argumenata u korist članstva u Europskoj uniji nego protiv njega. Ulazak u EU bila je ispravna odluka, to je bio u našem nacionalnom interesu i tako će i biti", rekao je predstojnik Orbanova ureda Gergely Gulyas na tjednoj konferenciji za novinare.

No, rekao je da je Mađarska vjerovala da ima pravo komentirati ono što je nazvao "pravilima kluba" i samostalno donositi odluke o pitanjima u kojima nije predala ovlasti institucijama EU.

Gulyas je rekao da je Mađarska još uvijek u pregovorima s Europskom komisijom, izvršnim tijelom EU-a, o svom nacionalnom planu oporavka i da traži sporazum. No, dodao je da će vlada započeti projekte predfinanciranja iz državnog proračuna.

Europska komisija navela je ozbiljne zabrinutosti zbog vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj u izvješću od utorka koje bi moglo pomoći u odluci primaju li milijarde eura sredstava EU-a za pomoć u oporavku od pandemije koronavirusa.

Ključne riječi

Komentara 14

BR
Branitelj2020
19:10 22.07.2021.

Bravo Orban. Protiv EU kominstičko liberalnih diktatora referendum je pravo sredstvo borbe. Zato su EU birokrati kao i njihov sluga kvisling Plenković i HDZ protiv referenduma.

PC
Pacta_Conventa
14:34 22.07.2021.

Nekad su djeca i teenageri osisali irokezu ili bili punkeri a danas dijete ode u skolu ili na tik tok pa se kuci vrati drugog spola , nece se te promijene dogoditi nekom drugom , nego nasoj djeci , promijena spola je hormonska terapija cijeli zivot i odsijecanje spolnog organa , zanima me kad se njihovoj djeci to dpgodi , st ce reci "progresivni" u SAD se jedan dio onih koji su promijenili spol , sad vraca nazad , sto se tice pedofilije , djecu treba zastititi od odraslih ljudi koji ih seksualiziraju , roditelhi trebaju seksualno odgajat svoju djecu a ne nekave udruge bilo koje vrste

Avatar nisam rekao
nisam rekao
12:42 22.07.2021.

U Lufthansi više ne pozdravljaju svoje putnike sa dame i gospodo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije