Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU MAĐARSKOG PREMIJERA

Orban u strahu od svjetskog rata: 'Putinov poraz bio bi potres puno gori od raspada Jugoslavije'

FILE PHOTO: Hungary PM Orban holds international media briefing, in Budapest
Foto: MARTON MONUS/REUTERS
1/3
03.03.2023.
u 10:21

Mađarska je, kako to tvrdi Orban u intervjuu, ''uvučena u rat'' ali njezino je rukovodstvo dovoljno snažno kako bi zemlju držalo podalje od sukoba dodajući da je Mađarska teško pogođena sankcijama koje je EU uveo Rusiji

Poraz ruskog predsjednika Vladimira Putina bio bi potres mnogo gori od raspada Jugoslavije, kazao je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za švicarski magazin Weltwoche ističući da mu je Putin dva tjedna prije početka rata u Ukrajini objasnio što mu to smeta vezano uz djelovanje NATO-a. 

Između ostalog, premijer Orban tvrdi kako mu je Putin rekao da nije imao "problema s članstvom Mađarske u NATO-u, samo s članstvom Ukrajine i Gruzije". 'Putin mi je rekao da ima problem s američkim raketnim bazama u Poljskoj i Rumunjskoj te mogućim širenjem NATO-a u Ukrajini i Gruziji kako bi ondje stacionirao oružje... Amerikanci su se također povukli iz važnih sporazuma o razoružanju. Razumijem što je Putin rekao. Ne prihvaćam ono što je učinio', naglasio je Orban ističući da se ovaj rat 'ne može dobiti'.

Orban je uvjeren kako bi poraz Vladimira Putina koji je na čelu nuklearne sile kao što je Rusija bio geopolitički šok. 'Rusija je nuklearna sila. Bio bi to geopolitički šok, globalni, potencijalno katastrofalan potres, puno gori od raspada bivše Jugoslavije. Činjenica da Zapad tako olako shvaća taj scenarij pokazuje zastrašujuću sljepoću prema rizicima, što je svojstveno našoj politici" naglasio je Orban.

>> VIDEO Dokumentarac "Ukrajina: Godina dana poslije"

Mađarska je, kako to tvrdi Orban u intervjuu, 'uvučena u rat' ali njezino je rukovodstvo dovoljno snažno kako bi zemlju držalo podalje od sukoba dodajući da je Mađarska teško pogođena sankcijama koje je EU uveo Rusiji uslijed čega je došlo do rasta cijena nafte i plina. "Pod stalnim smo pritiskom. Žele nas svim mogućim sredstvima uvući u rat. Do sada smo se uspjeli oduprijeti… Mađarsko političko vodstvo dovoljno je snažno da našu domovinu drži podalje od rata. Odluke donesene u Bruxellesu češće odražavaju američke interese nego europske'", rekao je Orban vjerujući da europske političke norme ne funkcioniraju u Rusiji i da EU mora pronaći način da živi zajedno s 'velikom, opasnom silom u našem susjedstvu'. 

U intervjuu za švicarski magazin Weltwoche Viktor Orban je kazao kako smatra da bi se EU trebao moći braniti. "Rješenje bi bio europski NATO... Dok Zapadu nedostaje volje da posreduje u miru, Kina, Indija, arapske zemlje, Turska i Brazil žele upravo to. Zapad je izgubio sposobnost da ujedini svijet oko cilja. Mađarska pokazuje alternativu ako njihovi prijatelji i saveznici odluče odustati od svog proratnog stava", kazao je Orban koji je siguran da se rat mogao izbjeći da je bivši američki predsjednik Donald Trump ostao na vlasti.

"Ukrajina se suočava s nuklearnom silom sa 140 milijuna stanovnika. Rusija se suočava s cijelim NATO-om… Ovo je pat-pozicija koja bi se lako mogla pretvoriti u svjetski rat'", zaključio je Orban koji je u izuzetno dobrim prijateljskim odnosima sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Tradicionalni veljački susreti ruskoga predsjednika Vladimira Putina i mađarskoga premijera Viktora Orbána održavali su svakogodišnje susrete od 2010. godine, kad je Orbán došao na vlast u Mađarskoj sve do ruske invazije na Ukrajinu. Putin je, pak, na vlasti u Rusiji još dulje, od 2000.

Zanimljivo je da je najglasniji antiruski političar u Mađarskoj bio upravo Viktor Orbán, koji je danas postao najvjerniji ruski saveznik unutar Europske unije zbog čega ga nazivaju i ruskim trojanskim konjem u Bruxellesu. Još davno 2008.godine u vrijeme ruske invazije na Gruziju Orban je vrlo jasno govorio protiv ruske vojne invazije na druge neovisne države, a sada unatoč krvoproliću u Ukrajini, mađarski premijer Viktor Orban najveći je simpatizer ruskog predsjednika Vladimira Putina unutar EU, što je stav koji je manje-više zadržao i nakon ruske vojne invazije na Ukrajinu. 

>> VIDEO Šveđani presretni nedavnim otkrićem: 'Neovisnost EU od Rusije i Kine počet će u ovom rudniku'


 

Komentara 35

DU
Deleted user
12:13 03.03.2023.

E moj Hassane, jeftino si se prodao....

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
11:01 03.03.2023.

Sad mu je i Juge žao ?? Kao i Putinu !!

DU
Deleted user
18:40 03.03.2023.

Orban je sve u pravu, cijeli zapadni svijet je talac neuračunljivih američkih gospodara bijesnih što im pada utjecaj. Čim prije padnu i dobijemo multipolarni svijet tim bolje će svima biti. Europa se mora iščupati iz ralja američkog vojnog establismenta koji joj ugrožava egzistenciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije