Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
govor mađarskog premijera

Orbán u Rumunjskoj najavio moguć rat Amerike i Kine pa uvrijedio Češku

FILE PHOTO: Hungary PM Orban holds international media briefing, in Budapest
Foto: MARTON MONUS/REUTERS
1/3
25.07.2023.
u 15:06

Mađarski premijer Viktor Orbán smatra da se veliki sukob može izbjeći samo ako “veliki dečki prihvate da mogu postojati dva sunca na nebu”

U svom godišnjem govoru pred polaznicima ljetne škole Balvanyos u rumunjskom gradiću Baile Tusnad mađarski premijer Viktor Orbán požalio se da su mu rumunjski domaćini poslali diplomatski demarš s popisom tema o kojima ne bi smio govoriti. Orbánov tradicionalni govor na tom mjestu postao je poznat nakon što ga je 2014. mađarski premijer iskoristio za promociju ideje iliberalne (neliberalne) demokracije, a rumunjsko je ministarstvo vanjskih poslova ove godine u demaršu, prema riječima samog Orbána, tražilo da ne govori o osjetljivim pitanjima poput kolektivnih prva mađarske manjine u tom dijelu Rumunjske. Također, da ne polemizira o "zapadnim vrijednostima" (a Orbán kaže da se u europskoj politici pod tim u prijevodu misli na: LGBT prava, migracije i rat). I da se ne upušta u ksenofobne revizionističke ocjene migrantske krize.

Orbán je sve to spomenuo na početku ovogodišnjeg govora, održanog u subotu, pristao da o tome ne raspravlja, ali odmah potom i upozorio Rumunje da malo bolje osvijeste činjenicu da Mađarska podržava njihov trenutačno glavni nacionalni cilj – članstvo u schengenskoj zoni bez granica. I da budu svjesni da Mađarska 1. srpnja 2024. preuzima rotirajuće predsjedanje Vijećem EU. Zvuči kao uvijena prijetnja, ali Orbán je brzo prešao na druge teme. U jednom trenutku očešao se i o Češku, za koju kaže da je "praktički promijenila stranu" nakon što su "federalisti izvršili napad na Višegradsku skupinu" (V4). Slovačka se "koleba", dodao je, a "jedino se Poljaci i Mađari drže", odnosno spašavaju ono što Orbán misli da skupina V4 znači i zastupa. Nije se na tom mjestu osvrnuo na činjenicu da je njegova politika prema ruskoj agresiji na Ukrajinu sasvim suprotna politici poljske vlade.

VEZANI ČLANCI:

Reagirajući na Orbánov govor, češki premijer Petr Fiala rekao je da je Češka suverena država koja sama odlučuje o tome što će podržavati ili željeti promijeniti u EU, a "apsurdna stigmatizacija sigurno neće doprinijeti potrebnoj suradnji srednjoeuropskih država, koja zahtijeva međusobno uvažavanje".

U većem dijelu ostatka govora Orbán se bavio najavom rata između Amerike i Kine: situacija je danas takva da se svakodnevno približavamo sukobu između te dvije sile, smatra Orbán.

– Danas smo u najopasnijem trenutku svjetske politike, kad je vodeća velika sila sklona sebe vidjeti benevolentnijom, dobronamjernijom nego što zaista jest, a atribuira zlu namjeru svom izazivaču više nego što je to opravdano. Početna pozicija obiju suprotstavljenih strana ne gleda kakve su namjere onog drugog, nego za što je sposoban. Na taj način, rat se već sprema. Sukob dviju velikih sila, pa i između njihovih vojnika, danas je izgledniji nego što odavde možemo vidjeti – smatra Orbán i zaključuje da se taj veliki sukob još može izbjeći ako svijet, odnosno "veliki dečki", prihvate da mogu postojati "dva sunca na nebu".

VIDEO Zekanović izveo predstavu u Saboru: 'Donio' Milanovića, pa održao zanimljiv govor

Komentara 17

PR
pravednik2
15:52 25.07.2023.

Orban još nije na Hvaru?

Avatar Bruno
Bruno
23:08 25.07.2023.

Kriminalac pronevjerio EU novac, kad izgubi izbore trazit ce azil kod Putina.

SA
saudinus
17:29 25.07.2023.

Orban najbolji Rus u EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije