Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarsko ne

Orbán: Ništa od promjene ugovora između Ine i MOL-a

\'REFILE - ADDING CAPTION INFORMATION  Hungary\'s Prime Minister Viktor Orban gestures as he make a press statement in Budapest May 24, 2011. Hungary has bought back a 21.2 percent stake in oil and ga
Arhivska fotografija
Autori: lk, ipš/VLM, sve
05.07.2011.
u 20:32

Hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač ne želi komentirati Orbanovu izjavu.

Ne odobravamo nikakvu promjenu ugovora između Ine i Mola - kazao je mađarski premijer Viktor Orbán u Strassbourgu i time prvi put poslao službenu poruku mađarske Vlade, suvlasnika te kompanije, koja se naslućivala neko vrijeme.

S druge strane, mađarska se vlada potpuno distancirala od slučaja predsjednika MOL-a Zsolta Hernádija, kojega hrvatska strana želi ispitati (a ne traži izručenje, kako su javili neki mađarski mediji) – i to će se zbiti najvjerojatnije u Budimpešti – u slučaju navodnog davanja mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojim je, tvrdi se, omogućeno preuzimanje Ine. To, ističe Orbán, nije pitanje između dviju vlada, već ga treba prepustiti nadležnim tijelima.

- Uopće ne vidimo potrebu da se ugovor mijenja, što je inicirala Vlada RH – kaže naš izvor blizak mađarskoj strani.

- Dvijema se točkama, koje je Vlada ocijenila spornima, opravdava revidiranje dioničarskog ugovora. Treba utvrditi zajedničku strategiju kompanije, ali za to bi dioničari trebali sjesti za stol. Ne vidimo razloga da se mijenja ugovor. Ne vidimo potrebu za mijenjanjem ugovora ni kad je riječ o promjeni menadžđerske strukture. Kompanija je profitabilna, što je dokaz da je menadžment učinkovit.

Nadalje, napominje kako je MOL otvoren za razgovore, no da do sad nije dobio pozitivan odgovor hrvatske Vlade.

Može li ovakav stav mađarske Vlade utjecati na bilateralne odnose, još je rano reći. U slučaju Hernádija. mađarski mediji navode da bi ga, bude li morao odstupiti, mogao zamijeniti sadašnji potpredsjednik Sándor Csányi, dok bi nasljednika mogli “odrediti” Lajos Simicska i Zsolt Nyerges, ključne figure iz Fidesa.

Hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač ne želi komentirati Orbanovu izjavu.

– Vladu zanima je li se sve iz ugovora poštovalo, gdje je Ina sada i što će biti u budućnosti s opskrbom naftom i derivatima, što se promišlja u smislu osiguranja rezervi...To nas zanima – kaže Popijač i ističe kako u Vladi očekuju da se netko iz MOL-a odazove na razgovor.

Ključne riječi

Komentara 52

OB
-obrisani-
08:45 06.07.2011.

nema promjene ugovora mirnim putem, ali ima poništavanje ugovora sudskim putem !

DU
Deleted user
05:51 06.07.2011.

Mađarska nam je \"prijatelj\" a mi razdragani hitamo u \"svijetlu\" budućnost u EU, kad ovi završe sa nama bivša Yuga će nam se činiti kao dječiji vrtić

OB
-obrisani-
22:54 05.07.2011.

Di bi nam bio kraj da nema HDZa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije