Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč tjeralici

Orban čuva leđa Hernadiju: Zajedno na svečanom otvaranju

'15.10.2013. Tiszaujvaros, Madjarska - Madjarski premijer Viktor Orban i predsjednik Uprave MOL-a Zsoltan Hernadi, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica, otvorili su novi pogon butadiena u tvorn
Foto: Boris Šćitar/VL/PIXSELL
1/3
16.10.2013.
u 17:00

Hernadi: S MOL-om je sve u redu. Jak smo ekonomski igrač. Orban: Ova će vlada štititi naša, mađarska radna mjesta

Zsolt Tamas Hernadi, predsjednik uprave MOL-a, i mađarski premijer Viktor Orban prvi su se put jučer pojavili zajedno otkad je za Hernadijem raspisana Interpolova tjeralica zbog optužbe za primanje mita, a sud u Budimpešti odbio ga izručiti Hrvatskoj. Dvojica prijatelja, nekadašnji partneri na rekreativnim nogometnim utakmicama jučer su u gradiću Tiszaujvarosu, 150 kilometara udaljenom od Budimpešte, bili na otvaranju novog pogona u tvornici Tiszai Vegyi Kombinat, sastavnici grupacije MOL. Pohvalili su se ulaganjima u proizvodnju, novim radnim mjestima i važnošću MOL-a za mađarsko gospodarstvo unatoč jasnoj napomeni na Interpolovoj tjeralici: "Ako imate bilo kakvu informaciju (o Hernadiju, nap. a.) javite nam!" Večernji list bio je jedini hrvatski medij na otvaranju pogona. Naš dolazak u grad poznat po triatlonu i, kažu mještani, cvijeću, izazvao je veliku pozornost. Dobacivali su nam: "Horvati, no information!"

Nemoguće mu je prići

Otkako je izdana tjeralica za šefom MOL-a, govore nam mađarski novinari, Hernadi nije davao nikakve izjave niti je išta komentirao. Pristup mu nije moguć, upozorili su nas i složili se da je jučerašnjim druženjem poslana jasna poruka – premijer Viktor Orban štiti Zsolta Hernadija i ne planira ga predati Hrvatskoj.

– MOL je prevažan za mađarsko gospodarstvo i cjelokupnu državu – komentira televizijski novinar G. L.

I doista je važan jer za prvog nastupa predsjednik uprave MOL-a pred kamerama obećava da u sljedećem razdoblju ta kompanija planira uložiti u tehnologiju, pogone, postrojenja, obrazovanje svojih djelatnika, planira otvoriti i pet tisuća novih radnih mjesta.

– Tu je ključ – komentiraju mađarski novinari zbijeni u dobro čuvani prostor.

– Mi proizvodimo u Mađarskoj i to je važno za nacionalnu ekonomiju. Važno je i za čitavu regiju – poručio je za govornicom Hernadi, nekoliko puta naglašavajući da je MOL jak ekonomski igrač. – Iako znate da imamo problema, moram vam reći da je s MOL-om sve u redu. Uvijek smo ih imali, kao što smo imali i izazove. To nije ništa novo, ali ćemo i to riješiti – komentirao je prvi put bez glasnogovornika Hernadi.

O tjeralici ni riječi

– Ova će vlada štititi naša, mađarska radna mjesta – nakon Hernadija obratio se uzvanicima i premijer Orban. O Hrvatskoj, Ini ili tjeralici direktno ni riječi. Novinarima je svako pitanje bilo strogo zabranjeno.

Zašto se ne odaziva pozivu hrvatskog pravosuđa, umjesto Hernadija odgovorio je Domokos Szollar, voditelj odnosa s javnošću MOL-a, poručujući da Hernadi iz Zagreba nije dobio baš nikakav poziv. – Kako da se odazove nečemu čega nema i što njemu nikada nije stiglo? – zaključio je.

>>Viktor Orban: Ponosni smo na MOL i po potrebi ćemo ga zaštititi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije