Naslovnica Vijesti Svijet

Optužuju Rusiju da baca bijeli fosfor na sirijske gradove: Civili umiru u mukama

To je kemijsko oružje zabranjeno prema Ženevskoj konvenciji jer je izuzetno otrovno i doslovno može spaliti kožu i kosti ako dođe u doticaj s čovjekom
01. prosinca 2015. u 10:45 29 komentara 2162 prikaza
fosfor
Foto: Screenshot YouTube
Pogledajte galeriju 1/3

Brojna izvješća tvrde kako Rusija baca smrtonosni bijeli fosfor na civile na sjeverozapadu Sirije dok se intenzivno bori protiv Islamske države.

To je kemijsko oružje zabranjeno prema Ženevskoj konvenciji jer je izuzetno otrovno i doslovno može spaliti kožu i kosti ako dođe u doticaj s čovjekom.

No, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje prikazuju nebo puno bijelog fosfora, a koje pada na grad Raqqu, uporište ISIL-a, piše Daily Mail.

Aktivisti tvrde kako bijeli fosfor pogađa brojne civile te da Rusija u Siriji čini ratni zločin. Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde kako su Rusi dosad ubili više civila nego što su to učinili pripadnici Islamske države.

Iako autentičnost fotografija nije potvrđena, lokalni novinari izvijestili su kako se Raqqu napada iz zraka bijelim fosforom.

Još 13. studenoga brojni su svjedoci rekli kako su deseci civila teško ozlijeđeni nakon napada smrtonosnim kemijskim oružjem te da umiru u strašnim mukama.

– Znali smo da se radi o fosforu jer je čitavo nebo obasjalo, a kada je palo na tlo sve se zapalilo – rekao je Ahmed, aktivist iz Idliba, grada pod kontrolom opozicije.

>> Je li Putin jedini svjestan što se u Siriji zapravo događa

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Deleted user:

    Da, da ovakva propaganda više ne pali, udri Putine po teroristima svih boja bili oni umjereni, oporbeni, islamska država, to zlo može riješit tek učinkovita deratizacija.Namnožili se oni tamo ko štakorčine.

  • jorgen:

    "...na društvenim mrežama pojavile su se fotografije" , "...aktivisti tvrde" .... dajte se više okanite instalirane propagande za koju znamo otkuda dolazi. Kao novinarima prvi zadatak bi vam trebao biti provjeriti informaciju, inače vam svatko može podmetnuti bilo koju sliku ... prikaži još! i tvrditi da je snimljena u nekim okolnostima.

  • hotboy:

    izgleda da im je ranije stigla nova godina pa im rusi bacaju vatromet...samo nek udaraju...