Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE MAMIĆU

Optužnice za davanje lažnog iskaza: Lovren i Modrić se još nisu izvukli

Modrić Lovren
Foto: Petar Glebov/Pixsell
04.02.2019.
u 22:34

Nogometni reprezentativci Dejan Lovren i Luka Modrić zasad neće biti pravno sankcionirani zbog davanja lažnog iskaza, iako sud u Osijeku nije smatrao da su njih dvojica bili vjerodostojni svjedoci

Luka Modrić i Dejan Lovren su na sudu iskazivali kako su iskazivali da bi pogodovali obrani Zdravka Mamića, a sud njihovim iskazima nije vjerovao. Navedeno je to, među ostalim, u pisanom obrazloženju presude kojom je odbjegli Zdravko Mamić prošlog ljeta na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora.

Neuobičajan potez

No, zasad obrazloženje Mamićeve nepravomoćne presude, u kojem se detaljno analizira zašto sud nije vjerovao iskazima Modrića i Lovrena te zašto ih smatra nevjerodostojnima, nije dovoljno da bi bile potvrđene i optužnice protiv Modrića i Lovrena, koji su optuženi za davanje lažnog iskaza.

Jer nogometni su reprezentativci nakon iskaza koje su dali na Županijskom sudu u Osijeku, “zaradili” prvo prijave, a zatim i optužnice za davanje lažnih iskaza. I nisu bili jedini jer su takve optužnice u tom postupku “zaradili” i Modrićeva punica te bivša supruga Milana Pernara. Svi su oni optuženi jer su kao svjedoci upozoreni da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, no usprkos tome tijekom suđenja su znatno odstupali od iskaza koji su dali tijekom istrage, a razlike u iskazima nisu znali objasniti. Zbog svega toga tužiteljstvo se odlučilo za pomalo neuobičajen potez. Sve ih je osumnjičilo za davanje lažnog iskaza te na kraju i optužilo. No taj potez nije se pokazao dostatnim jer optužnice protiv Modrića i Lovrena nisu potvrđene. Dapače, postupak protiv Modrića je pravomoćno obustavljen, a odluka u Lovrenovu slučaju, u kojem je sud prije desetak dana odbio potvrditi optužnicu protiv njega, još je nepravomoćna.

Različita stajališta

U Modrićevu slučaju, nakon što je optužno vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu odbacilo optužnicu protiv njega, a tužiteljstvo se na tu odluku žalilo, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda zaključilo je da nema dovoljno dokaza da je Modrić lagao na sudu. Zanimljivo je da se ta odluka izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda gotovo poklapa s pisanim obrazloženjem nepravomoćne presude Mamiću i ostalima, a iz tih dviju odluka mogu se iščitati i dva različita stava. Jer dok sud u Osijeku smatra da su obojica nogometaša na sudu nevjerodostojno iskazivala, sud u Zagrebu smatra da za to, bar u Modrićevu slučaju, nema dovoljno dokaza. Istina, zagrebački sud vjerojatno nije imao obrazloženu nepravomoćnu Mamićevu presudu, a da ju je i imao, pitanje je bi li odluka bila drukčija. Naime, obrane u slučaju Mamić tvrdile su da nije uobičajeno da se nekoga tereti za davanje lažnog iskaza dok primarni postupak nije pravomoćno okončan. Drugim riječima, smatraju da je tužiteljstvo taj potez povuklo prerano. Stoga se sada postavlja pitanje hoće li Lovren i Modrić, u slučaju da Mamićeva presuda postane pravomoćna, ipak moći biti kazneno gonjeni. I u tome su mišljenja podijeljena. Neki pravni stručnjaci smatraju da je, barem u Modrićevu slučaju, stvar okončana, a drugi da tužiteljstvo može ponovo optužiti i Modrića i Lovrena.

Prema tom stavu, za to bi im bilo potrebno da presuda Mamiću postane pravomoćna. Osim toga, tužiteljstvo može podnijeti i zahtjev za zaštitu zakonitosti, a tada bi o cijeloj toj sapunici oko Mamića i reprezentativaca odlučivao Vrhovni sud. 

Pogledajte i video: Zdravko Mamić o presudi

Komentara 6

DU
Deleted user
23:20 04.02.2019.

Gotov je Lovren! "Teško napasti Stankovića" dokazanog neprijatelja Hrvatske - to je ogromni udar na svakodnevno nametanje "bratstva i jedinstva" kojeg nam nameću Večernje novosti - izdanje iz Zagreba svaki dan iznova.

GO
Goldstadt
23:09 04.02.2019.

ivančice, kakiš li ga kakiš !!

Avatar toxic alien
toxic alien
23:13 04.02.2019.

Pravomocnost presude Zdravku Mamicu i optuznice protiv Modrica i Lovrena bi znacile pobjedu nogometnog podzemlja i mafije koja unistava Hajduk i hrvatski nogomet. Ali, politicari su vec prodali drzavu i sve sto je vrijedilo u njoj, pa me ne bi nimalo iznenadilo da prodaju i nogomet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije