Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Optužnica za višemilijunsku štetu u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Sumnja se da je četvorka u razdoblju od četiri godine oštetila Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi i Državnu maturu, za više milijuna kuna
30. prosinca 2017. u 12:16 15 komentara 9288 prikaza
Goran Sirovatka
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Protiv bivšeg ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Gorana Sirovatke i još tri osobe Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je, nakon duže istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu zbog počinjenja trinaest kaznenih djela protiv službene dužnosti među kojima su kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi ovlasti, objavilo je odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Goran Sirovatka PRONEVJERA U POSLOVANJU DORH pokrenuo istragu protiv Sirovatke i tri osobe

Sumnja se da je četvorka u razdoblju od četiri godine oštetila Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi i Državnu maturu, za više milijuna kuna.

Gorana Sirovatku se tereti da je kao ravnatelj Centra od 20. siječnja 2010. do 30. travnja 2013. nakon što je drugookrivljeni djelatnik Centra, kao osoba zadužena za rukovođenje radovima studenata na pripremi i obradi ispitnog materijala, napravio plan da se okoristi sastavljanjem fiktivnih ugovora o djelu studenata na tim poslovima, pristao na taj plan koji je drugookrivljeniku omogućio znatnu materijalnu korist prisvajanjem novca isplaćenih na temelju fiktivnih ugovora. U taj je plan drugookrivljeni uključio trećeokrivljenicu koja je pronašla 19 studenata (uključivši i drugookrivljenikovu kćer). Sirovatku se tereti da je potpisivao takve ugovore, a da nije provjeravao je li za centar obavljen rad upisan u studentske ugovore i tko ga je obavio. Trećeokrivljenica je tako potpisane i ovjerene ugovore odnosila u studentski servis, a potom je od studenata preuzimala podignute novce pri čemu je, po prethodnom dogovoru s drugookrivljenikom, studentima davala deset posto od preuzetog novca. Ostatak je završio kod drugookrivljenog. Ukupno je Centar u četiri godine preko fiktivnih studentskih ugovora isplatio gotovo 1,3 milijuna kuna, od kojih je većinu zadržao drugookrivljeni dok je Centar oštećen i za dodatnih više od 1,5 milijun kuna na ime isplaćenih provizija student servisu te doprinosa.

Gorana Sirovatku se u optužnici tereti i da je od 19. listopada 2010. do 6. rujna 2012. jednoj zagrebačkoj tvrtki omogućio da za centar nabavlja sigurnosne vrećice za pakiranje ispitnog materijala za državnu maturu bez provođenja propisanog postupka javne nabave. S tom je tvrtkom, mimo zakonskih propisa, sklopio šest ugovora o nabavi ukupne vrijednosti veće od 680.000 kuna čime je omogućio tvrtki pristup javnim sredstvima bez javnog nadmetanja.

Sirovatku se tereti i da je slično, bez propisane provedbe javnog natječaja, jednom trgovačkom društvu iz Umaga, deset privatnih osoba i jednom obrtu omogućio privilegirano obavljanje određenih naplatnih usluga za potrebe centra.

Tereti ga se i da je od 10. veljače 2010. do 1. ožujka 2012. bez provedbe javnog natječaja sklopio ugovore o radu na neodređeno i ugovore o radu na određeno vrijeme s osam osoba za radna mjesta stručnih savjetnika, stručnih suradnika, stručnih referenata i načelnika odjela.

Konačno, četverookrivljenu Alenku Buntić Rogić, koja je naslijedila 2013. Sirovatku, se tereti da je 5. veljače 2014. u Zagrebu, u svojstvu vršiteljice dužnosti ravnatelja centra također omogućila jednoj zagrebačkoj tvrtki da za centar nabavlja košuljice za prijenos ispitnog materijala državne mature bez provođenja zakonom propisanog postupka javne nabave. Ta je tvrtka tako dobila 719.000 kuna bez zakonskog nadmetanja čime se, smatraju u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, tu tvrtku privilegiralo na tržištu javnih sredstava i time mu bilo od koristi.

Goran Sirovatka Istražuju razdoblje od 2010. do 2013. godine DORH provodi istragu o poslovanju u Nacionalom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja goran sirovatka Jovanovićev zahtjev Smijenjen ravnatelj Centra za državnu maturu Goran Sirovatka '13.03.2013., Zagreb - Dolazak ministara na redovitu sjednicu Vlade Republike Hrvatske. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Zeljko Jovanovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL' Tražili zamjenu Jovanović miče šefa centra za državnu maturu
Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • doktorica:

    nema razvijene kolektivne svijesti da se ne može pljačkati državni novac jer to je novac građana koji imaju pravo znati za šta se on troši.

  • Maxim007:

    Pa dali postoji u ovoj državi netko tko ne krade, vara i laže???

  • Deleted user:

    Tko je uopće izmislio takav nekakav centar?!