Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korumpirani policajci

Optužnica protiv bivšeg vrha policije, štitili švercere i biznismene

Mato Kirchbauer
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
25.08.2014.
u 08:30


Josipa Miljanića disciplinski sud MUP-a oslobodio je odgovornosti

Godinu dana otkako je, nakon akcije Ravnateljstva policije i Uskoka, uhićen vrh vukovarsko-srijemske policije, USKOK je nakon provedene istrage podigao optužnicu. Među optuženima su policajci iz PU vukovarsko-srijemske i PU osječko-baranjske, kao i nekoliko civila upletenih u razna kriminalna djela.

Puštali divljake u prometu

Najviše rangirani optuženi policajci jesu bivši načelnik uprave Blaž Topalović (57), zamjenik načelnika Mato Kirchbauer (46), kao i njegov brat Antun Kirchbauer (45) koji je radio u kriminalističkoj policiji na suzbijanju organiziranog kriminala. Na optužnici se nalazi i Berislav Šarić (44), načelnik Odjela prometne policije, Josip Miljanić (37), koji je radio kao zamjenik načelnika PP Vinkovci, te načelnik prometne policije Osijek B. V. (51).

Spomenutog Miljanića disciplinski sud MUP-a nedavno je oslobodio optužbi za zloporabu položaja iako je sada tužiteljstvo podignulo optužnicu. Kako smo doznali, svi su policajci, osim Topalovića i braće Kirchbauer, vraćeni na posao.

Optužnica ih tereti za trgovinu utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti, davanja mita za trgovanje utjecajem i još nekoliko djela.

Tereti ih se da su u više navrata tijekom 2013. od nadležnih policajaca tražili da ne postupaju zakonito, odnosno da ne sankcioniraju počinitelje prometnih prekršaja, one koji su imali problema s osobnim iskaznicama te oružjem, a prema svemu sudeći, progledali su kroz prste i strancima. U jednom je slučaju Mati Kirchbaueru predana i nagrada.

Imali veze u policiji

Mediji su u proteklih godinu dana uspjeli doći samo do neslužbenih informacija kada su u pitanju konkretni razlozi uhićenja vrha policije. Tako se spominje šverc cigaretama iz Srbije, prodavanje povjerljivih informacija, pogodovanje pojedinim osobama, krađa hrastovih i jasenovh trupaca…

Spominjale su se i razne razuzdane policijske zabave, namještanje bolje plaćenih radnih mjesta u Policijskoj upravi kao i usluge za potrebe politike. Neslužbene informacije iz policije govore i o brojnim pogodovanjima određenim poslovnim ljudima koji su se javno hvalili da imaju veze u policiji i da su nedodirljivi za zakon.

>> Trojica policijskih čelnika na slobodi

>> Protiv Topalovića podnosili predstavke zbog zapovijedi

Komentara 22

Avatar mliniski
mliniski
08:35 25.08.2014.

"Svi su policajci vraćeni na posao" kriminalci i policajci umreženi ???

Avatar think pink
think pink
08:48 25.08.2014.

sve će to proći sa "lakšom opomenom"... a onda dalje po starom...

BA
Bananaman
08:56 25.08.2014.

Pa ovo se desava u svakoj zupaniji !! Sta se cudite?!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije