Naslovnica Vijesti Hrvatska

Optužnica protiv državljana Srbije zbog mučenja i smrti hrvatskih vojnika

Okrivljenika terete da je kao zapovjednik dopustio je da njemu podčinjeni pripadnici postrojbe nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima odnosno da ih tuku šakama, nogama i kundacima pušaka po cijelom tijelu od čega je preminuo jedan hrvatski vojnik
25. kolovoza 2015. u 10:29 5 komentara 2202 prikaza
policija

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv 54-godišnjeg državljanina Srbije zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Terete ga da je 24. veljače 1993. godine od 4 do 11 sati na području Županije šibensko-kninske na tada privremeno okupiranom području RH postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Okrivljenika terete da je kao zapovjednik voda tzv. Vojne policije pri 2. pješadijskoj brigadi zajedno sa nekoliko pripadnika svog voda kamionom dovezao šestoricu zarobljenih pripadnika 15. Domobranske pukovnije Hrvatske vojske. Dopustio je da njemu podčinjeni pripadnici postrojbe nečovječno postupaju prema ratnim zarobljenicima odnosno da ih tuku šakama, nogama i kundacima pušaka po cijelom tijelu. Od posljedica ovakvog mučenja preminuo je zarobljeni hrvatski vojnik.

>> Sud demantirao uhićenje, a odvjetnik tvrdi: Bungur je uhićen, strahujemo za njegov život!

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas