Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAC - Remorker

Optužnica protiv Kalmete nije potvrđena ni iz drugog pokušaja

Božidar Kalmeta
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/3
02.06.2016.
u 16:56

Obrana Zdravka Livakovića traži da se iz spisa izdvoji iskaz Drage Tadića, sporna im je i njegova oprosnica

Optužnica  protiv  Božidara  Kalmete,  bivšeg  HDZ-ovog ministra pomorstva, prometa  i  veza te aktualnog gradonačelnika Zadra, optuženog u aferi HAC - Remorker  s  još  12  osoba,  nije  potvrđena ni iz drugog pokušaja. Naime, optužno   vijeće   zagrebačkog  Županijskog  suda  odluku  o  pravomoćnosti optužnice  odgodilo  je  do  ponedjeljka,  jer  prije  toga mora odlučiti o zahtjevu  obrane  Zdravka  Livakovića  da  se  iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji iskaz osječkog poduzetnika Drage Tadića.

-  Smatramo  da  je  taj  iskaz  nezakonit  jer  je između Tadića i glavnog državnog  odvjetnika  zaključen  sporazum  o odustanku od kaznenog progona, iako  je riječ o djelu za koje se može izreći kazna do 10 godina zatvora, a zakon  zabranjuje takav sporazum. Osim toga Tadić je ispitivan kod Bajića u 14  sati,  dakle izvan radnog vremena (USKOK osumnjičenike zna ispitivati i do  kasnih  večernjih  sati,  što nije ništa neuobičajeno i do sada je više puta  viđeno, op.a.), što se može smatrati ili ažurnošću USKOK-a ili uputom svjedoku  da  kaže  što  treba  ili  neka  uzme četkicu i ide u Remetinec - objašnjavao je svoj zahtjev Nediljko Ivančević, Livakovićev branitelj. Iako je  on  u svojoj izjavi cijelo vrijeme baratao pojmom sporazum, na koncu se ispostavilo  da  Tadić i tužiteljstvo nisu sklopili sporazum o krivnji, što bi  impliciralo  da je Tadić bio osumnjičenik koji je priznao krivnju pa se temeljem sporazuma dogovorio s tužiteljstvom za manju kaznu već da je riječ o  parcijalnom  imunitetu,  tzv.  oprosnici. Drugim riječima, kada je Tadić pozvan  da  svjedoči  odbio  je  odgovarati  na  pitanja  koja  bi ga mogla izvrgnuti  kaznenom  progonu.  U  takvim  slučajevima,  diskrecijsko  pravo glavnog državnog odvjetnika je da svjedoku ponudi parcijalni imunitet, tzv. oprosnicu,  ukoliko  misli da bi mu svjedok mogao pomoći u otkrivanju nekog kaznenog  djela.  To se dogodilo u Tadićevom slučaju jer je on, po onom što je  javno  poznato,  nakon  što  je  dobio  obećanje  da  zbog  odgovara na postavljena  pitanja  neće  bi  kazneno  gonjen,  priznao  da  je  Milivoju Mikuliću,  jednom od optuženika, 2006. predao milijun kuna, kako bi njegova tvrtka Osijek Koteks dobila poslove na gradnji autocesta.

No  to  je  priznanje sada sporno Livakovićevoj obrani, koja takav iskaz, i ono  što je iz njega proizašlo smatra nezakonitim dokazom te traži da se on izdvoji  iz  spisa,  uz  neformalnu  tvrdnju  da cijela USKOK-ova optužnica počiva  na  Tadićevom  iskazu.  Kakav  će stav vijeće zauzeti znati će se u ponedjeljak,  a  kako  nezadovoljna  strana  ima  pravo  žalbe  teško da će optužnica  protiv  Kalmete i ostalih biti potvrđena i godinu dana nakon što je podignuta. Tom optužnicom Kalmeta i njegovi suoptuženici terete se da su iz  HAC-a,  preko  Remorkera,  tvrtke  Igora Premilovca izvukli najmanje 40 milijuna kuna, te da su dio tog novca podijelili među sobom.

Kalmeta  je  nakon  podizanja  optužnice  izjavio  da  će, ukoliko ona bude podignuta,  dati  ostavke  na  sve  stranačke  funkcije.  U  stranci  je  u međuvremenu  očito izgubio utjecaj, obzirom da na zadnjem saboru HDZ-a nije izabran  u  predsjedništvo  stranke.  Što se tiče gradonačelničke pozicije, nedavno je izjavio da se više ne planira kandidirati za tu funkciju. Inače, osim  ove  optužnice,  protiv  njega  se vodi istraga i u jednom od krakova afere  Fimi  medija,  pa je moguće da će i ta istraga uskoro završiti novom optužnicom protiv Kalmete.

Komentara 6

Avatar Oneill
Oneill
09:15 03.06.2016.

Sudovi će na kraju dovest na rub egsistencije .zašto zato što nisu slobodni i što nemaju sami dovoljno znanja.

Avatar imotska115
imotska115
23:37 03.06.2016.

Naći će oni neku laž i izgovor samo da ga optuže. Nisn njegov ljubitel ali pravda mora biti i dokazana.

Avatar Getrib
Getrib
17:24 04.06.2016.

Zašto već jednom ne povjeruju Kalmeti da nije kriv. Niti Sanaderu ne vjeruju a suđenje traje godinama, uzaludno, jer sve vodi u zaborav i oslobađajuće presude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije