Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Optuživanje majki - neljudsko

16.02.2007.
u 18:47

Nema nikakve dvojbe s moralnog stajališta i stajališta žrtve: povijesno su netočne i ljudski neprihvatljive izjave izrečene na Međunarodnoj konferenciji za utvrđivanje istine nakon ratnih sukoba u kojima su optužene majke iz Bedema ljubavi da su "vadeći sinove iz jedne vojske slale iste u drugu i na taj način radile protiv mira".

Prvorazredni je cinizam čupanje sinova iz JNA, kako ne bi pucali po svojim roditeljima i kako ne bi rušili svoje gradove, iščitavati kao  odgovornost za njihovu smrt kada su se kasnije ušli u HV? A da ne govorimo o tome kako je nedopustivo jednu takvu Međunarodnu konferenciju o utvrđivanju istine nakon ratnih sukoba, organizirati u Zagrebu a pri tome zaobići udruge stradalnika Domovinskog rata.To je otprilke kao da organizirate nogometnu utakmicu  a da na teren ne iziđe ekipa domaćina. Nelogično ali vrlo indikativno.

Međutim sudonicima skupa koji su tako teško optužili majke iz Bedema ljubavi je,očito, promaknuo jedan mali detalj.  JNA je kao instrument velikosrpske agresije napala Hrvatsku, koja je bila razoružana, i ti mladići stali su u obranu svoje domovine. Optužiti njihove majke za ono što je osmislio Milošević a JNA provela u djelo, nedostatak je ljudskosti.
No nešto moramo i pohvaliti  nazvati stradalnike Domovinskog rata "uspaljenim patriotima" ipak je korak naprijed. Naime, dosad su ih uglavnom na sličnim skupovima nazivali uspaljenim nacionalistima i šovinistima.

Hrvatskoj je rat nametnut i nema dvojbe da bi nam svima bilo puno komotnije da su se raspad Jugoslavije i uspostava novih država dogodili mirnim putem. Na žalost, nisu i za to sigurno nisu odgovorne majke iz Bedema ljubavi, nego Milošević i JNA. Prisjećaju li se oni čuvena govora Vlade Gotovca kojim je na Krešimirovu trgu dao potporu majkama nakon njihova povratka iz Beograda? Gotovac je tada izrekao cijelu istinu i povukao razdjelnicu između onih koji su nas napali i nas koji smo se branili. Sigurna sam da je njima jasno da je JNA izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku i da majke iz Bedema ljubavi nisu samo spašavale svoje sinove nego golobrade momke svih nacionalnosti.

Međutim, ova njihova izjava, ma koliko brutalna bila i  temeljena na krivim premisama, na tragu je dosadašnjih stajališta pojedinih sudionika te konferencije .
I na kraju, bilo je situacija u kojima su neki drugi puno bezobzirnije dovodili u pitanje žrtvu njihovih sinova, i to ne samo verbalno, pa majke nisu ovako burno reagirale. Možda su sudionici iz nevladinih udruga idealna meta i možda se majkama  čini da oni Hrvatsku i njezinu žrtvu ne doživljava kao svoje. Ali svi oni imaju  pravo na svoj doživljaj Hrvatske. Imaju puno pravo   reći  "Hrvatska da, ali kakva", no ne na način da izvrću povijesne činjenice po principu "to gore za činjenice".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije