Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na sud

Optuženi piloti MiG-ova koji su se srušili i ozlijedili ženu u polju

Marijan Kudlik
Foto: VL
1/3
16.12.2011.
u 18:35

Utvrdi li sud njihovu krivnju, satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik mogu biti osuđeni na kaznu do 12 godina zatvora

Dvojica pilota MORH-a, satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik, optuženi su da su 23. rujna prošle godine na vojnoj vježbi skrivili sudar dvaju MiG-ova 21 čije su krhotine rakete u Donjoj Šupici nedaleko od Plaškog teško ranile Mariju Klipu. Pilote je nakon dovršene istrage na Županijskom sudu u Karlovcu optužilo tamošnje tužiteljstvo zbog teškoga kaznenog djela protiv opće sigurnosti, za što je predviđeno do dvanaest godina zatvora.

Lansirane rakete

Tužiteljstvo navodi da su Trošelj, koji je bio vođa grupe četiriju borbenih zrakoplova, i Kudlik upravljali zrakoplovima protivno Pravilniku o letenju zrakoplova i Pravilima o letenju Oružanih snaga i tako doveli u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega. Za Trošelja tvrde da je letio "na način koji nije prije dogovoren" i da nije javljao manevre svojim pratiteljima. Manevar bez izvješćivanja istodobno je provodio i Kudlik iako nije vidio Trošelja. Zato je došlo do sudara u zraku i lansiranja rakete iz lansera desnog krila Kudlikova zrakoplova.

Dijelovi tih raketa ranili su Mariju Klipu koja je u polju nedaleko od kuće svoje majke Milke Šupice vadila krumpir. S otvorenim prijelomom lijeve nadlaktice susjed ju je odvezao u bolnicu u Ogulinu. Od onda do danas Marija Klipa bila je na deset operacija, ali ruka joj i dalje ne funkcionira. Trebala je ići i na jedanaestu, no odbila je.

Ništa od nagodbe

Kada je Davor Božinović od Branka Vukelića preuzeo Ministarstvo obrane, obećao je da će Ministarstvo ponuditi Klipi nagodbu. Ona do danas nije postignuta. MORH je nudio da joj odmah uplate 350.000 kuna, a eventualni ostatak nakon dovršenog liječenja ako vještaci utvrde da joj je država još dužna. Klipina odvjetnica Ingrid Barić na takvu nagodbu nije pristala jer u njoj nije precizirano je li riječ o materijalnoj ili nematerijalnoj šteti. Zbog ranjavanja Marije Klipe ona i njezina obitelj od države traže oko 1,2 milijuna kuna. Na takvu nagodbu MORH, dok mu je na čelu bio Božinović, nije htio pristati pa će "slučaj zrakoplovi" naslijediti novi ministar.

Komentara 43

FU
funkipuppi
19:33 16.12.2011.

A kaj je to satnik? Onaj kaj nosi sat?

HA
hansruedi
21:06 16.12.2011.

to je to kada se leti sa bojlerima! a na zalost ta dva takozvana pilota se ne mogu upotrijebiti cak ni da toilette ciste!!

AL
alphazulu99
08:33 17.12.2011.

Parac nemoj pisati o cemu nemas pojma. Ne spominji Zivkovica, nije zasluzio da ga ti spominjes. Sa Arturom se potpuno slazem. Decki su tu najmanje krivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije