Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedno tijelo našli u dvorištu

Optužen za ratni zločin nad civilima: Terete ga da je dvije bake ubio zbog - traktora

Obrađivanje polja u Vukovaru tijekom suše
Dubravka Petric/PIXSELL
17.10.2022.
u 14:25

Katarina Ovanin se još vodi kao nestala osoba, dok je tijelo Barice Kušan nađeno u dvorištu njezine kuće, malo nakon rata. Za njihovo ubojstvo prvo je  bio prijavljen nepoznati počinitelj 2006., a potom je 2020. ta kaznena prijava nadopunjenja i tada je prijavljen Kovačević.

Koliko je meni poznato, Hrvatska puno ljudi koji žive u Srbiji lažno optužuje. No moja je savjest čista.  Nisam to učinio. Nemam više što za reći, a na pitanja ne želim odgovarati - bilo je sve što je Stojan Kovačević (58), u svoj obrani htio reći.

Zamolbenim putem ispitan je u Beogradu pred Tužiteljstvom za ratne zločine Srbije jer ga je ŽDO Zagreb optužio za ratni zločin nad civilima. Tereti ga se da je  krajem listopada 1991. u  Graberju na području Petrinje, kao pripadnik  Teritorijalne obrane Dvor naoružan automatskom puškom došao u dvorište  obiteljske kuće u kojoj su u to vrijeme živjele Barica Kušan, vlasnica kuće i njezina susjeda Katarina Ovanin. Htio je uzeti traktor Barice Kušan, a kada se ona tome usprotivila, prema optužnici, ubio je i nju i njezinu susjedu, nakon čega je odvezao traktor.

Katarina Ovanin se još vodi kao nestala osoba, dok je tijelo Barice Kušan nađeno u dvorištu njezine kuće, malo nakon rata. Za njihovo ubojstvo prvo je  bio prijavljen nepoznati počinitelj 2006., a potom je 2020. ta kaznena prijava nadopunjenja i tada je prijavljen Kovačević. Da je on počinitelj, tužiteljstvo tvrdi  na  osnovu iskaza bivših pripadnika TO Dvor. Jedan od njih je tako opisivao kako su držali straže u Graberju, gdje su u jednoj kući bile, kao je naveo dvije bake.

- Jedan od pripadnika TO volio je šetati po selu, pa mi je jednom rekao da su u nekoj  kući dvije starije žene. Kazao je da se boje vojske i ne žele otvoriti vrata. Rekao sam mu da im ponekad odnese hranu. On je to radio i jednom se vratio kazavši da ih nema te mi je kazao: Što ona budali uradi? Mislio je na Stojana Kovačevića kojeg je vidio kako ubija jednu od tih žena. A ubio ih je zbog traktora - iskazivao je jedan od bivših pripadnika TO Dvor.

Drugi svjedoci, također bivši pripadnici TO su svjedočili kako je Kovačević  dovezao taj traktor, na koji je stavio  dvije svinje.

Video: Ukrajinci iz rijeke izvlačili ruski tenk

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije