Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez za virovitičke

Optičari upozoravaju: jeftine naočale su opasne na duge staze

\'podravina i bilogora, virovitica, 12.01.2011. test jeftinih naocala u jednoj virovitickoj optici - ilustracija uz temu o poplavi losih naocala u trgovinama, na kioscima, benzinskimn postajama snimil
Foto: Marija Lovrenc/VLM
1/3
13.01.2011.
u 14:30

Jeftine naočale iz trgovina mogu se koristiti isključivo za jednokratnu upotrebu – kaže dr. Nataša Brijačak

– Pri kupnji naočala sve više Virovitičana odabire jeftiniju i za zdravlje rizičniju varijantu – naočale koje se naveliko nude u trgovačkim centrima, ljekarnama, drogerijama, na benzinskim stanicama. Njihova se cijena, ovisno o proizvođaču i materijalu, kreće između 10 i 100 kuna, često s nepotpunim podacima o dioptriji, vrstama leća i mjestu proizvodnje.

Čak + 350

U trgovinama se često vode i "pod igračkama", a većina njih ne prolazi testove i provjere koji bi kupcu jamčili kvalitetu proizvoda koji uvelike utječe na zdravlje.

Kupili smo takve naočale, na njima je naznačena dioptrija od čak + 350 (!), platili smo ih svega 15 kuna u trgovini, materijal su staklo i plastika, a izrađene su u Kini. Na molbu zaposlenica jedne optike da nam napravi analizu kvalitete, pokazalo se da je sredina leće dioptrije 3.5, a ne 3.50, no samo dva milimetra dalje, povećava se na 3.75.

– Okvir je univerzalan, no ljudske glave nisu, oči su različito razmaknute i često neujednačenih dioptrija. Vjerojatno je da će osoba na jedno oko u ovom slučaju dobro vidjeti, no na drugom će već koristiti veću dioptriju, jače naprezati oko i vidjeti lošije – ocjenjuju optičarke. Okvir je pretanak, nema zaštitu protiv ogrebotina, a kamoli antirefleksnu zaštitu pri neonskom ili kompjutorskom osvjetljenju i zračenju na lećama – upozoravaju te kažu da se najjeftinije naočale rađene po mjeri i s točnim dioptrijama za svako oko u optikama mogu naći za 160 kuna.

Tegobe

– Jeftine naočale iz trgovina mogu se koristiti isključivo za jednokratnu upotrebu i tada neće biti posljedica – objašnjava oftalmologinja, dr. Nataša Brijačak koja kaže da se kao prvi simptomi loše odabranih naočala javljaju glavobolja, mučnina, vrtoglavica. – Korištenjem tih naočala mozak dobiva krive informacije, što na duge staze može uzrokovati stalno povećanje dioptrije i zdravstvene tegobe – kaže.

 

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
14:56 13.01.2011.

Ja upozoravam. Bilo kakve sunčane naočale su štetne. Zbog čega se digla tolika halabuka oko sunca. Pa sunce liječi od svih bolesti i skida dioptriju.

PI
prava istina
16:31 13.01.2011.

Teta doktorica je samo još trebala navesti da treba kupiti naočale u točno određenoj poliklinici ili u optičarskoj radnji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije