Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor

Opskrbljivači: Cijena struje ostat će ista

Računi za struju
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
10.09.2015.
u 16:45

Suština dogovora je da građani ne osjete uvedenu solidarnu naknadu od tri lipe po kilovatu (oko 10 kuna mjesečno)

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u ponedjeljak bi trebala, kako neslužbeno doznajemo, potpisati ugovor s tri najveća opskrbljivača električnom energijom – tvrtkama HEP, RWE i GEN-I. Suština je sporazuma da građani na svojim računima za struju ne osjete uvedenu "solidarnu naknadu" od tri lipe po kilovatu (oko 10 kuna mjesečno). Ideja je da te tri lipe po kilovatu "progutaju" tvrtke-opskrbljivači, a da im Vlada taj gubitak poslije kompenzira na neki drugi način.

– Očekujemo da će detalji biti finalizirani sljedećeg tjedna. Nakon zaključenja dogovora i potpisa sporazuma, obavijestit ćemo javnost o detaljima dogovora – poručili su nam jučer iz tvrtke GEN-I Zagreb. Također, rekli su kako "GEN-I Zagreb svojim kupcima neće povećavati cijenu električne energije".

Velika se bura, naime, digla nakon što je Vlada prošli tjedan donijela odluku o uvođenju takozvanih vaučera za struju, odnosno pomoći za najsiromašnije građane od 200 kuna mjesečno za kupnju energenata. Nije bio problem u odluci Vlade da najsiromašnijima treba pomoći, nego u nejasnoći tko će ceh na kraju platiti – svi ostali kupci ili tvrtke koje prodaju električnu energiju. Naime, iako je Vlada uvela i "solidarnu naknadu" od tri lipe po kilovatu koju će plaćati, osim primatelja vaučera, svi ostali kupci, ministri su govorili kako "građani ovu mjeru neće osjetiti na svojim računima", ali nisu precizirali kako to misle aranžirati. Razrješenje ove zavrzlame sada je ipak pri kraju jer su i iz HEP-a već ranije poručili da se konačna cijena struje za njihove kupce neće mijenjati bez obzira na način kako će se naplaćivati solidarna naknada.

"Vaučere za struju" u iznosu od 200 kuna mjesečno dobit će oko 125.000 građana. Centri za socijalnu skrb od 1. listopada po službenoj će dužnosti pokrenuti postupak za priznanje prava na naknadu za ugroženog kupca energenata za sve osobe koje su na taj dan evidentirane kao korisnici zajamčene minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje te korisnici osobne invalidnine koji nisu članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade.

>> Milanović o subvencioniranju računa za struju: To je borba za ljude, a ne kupovanje glasova

Komentara 2

OB
ObrenM
20:43 10.09.2015.

Pored neznanja sada i bezocno laze.Sto sve ne rade da ostanu na vlasti.

Avatar Benedikta
Benedikta
20:48 10.09.2015.

Eto hoće! Sve će to doći na naplatu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije